top of page


Péteri-tó kör

 

   A Kiskunság egyik legnagyobb madárrezervátumának a petőfiszállási Péteri-tó ad otthont, amely amellett, hogy szikes pusztai környezetben fekszik, még homoki ligeterdők is körbe veszik. Nemrégiben a helyi önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park tórekonstrukciót hajtott végre a területen, és a víz körül található kilátókat és tanösvényeket is felújították. Továbbá újabb madármegfigyelők és turistautak létesültek a tó turisztikai vonzerejének növelése érdekében.

   

073_1.jpg

 

 

A halastavi időszakok

   Petőfiszállás határában, az E5-ös főútvonal mellett található a három egységből álló tórendszer, amelyet egykoron halastóként hasznosítottak. A tavak vízutánpótlását jobbára a Dong-ér csatorna biztosította, de így is gyakran kiszáradtak. Az itteni halászati tevékenységet a 60-as évek közepén szüntették be, 1976 óta pedig természetvédelmi oltalom alatt áll a Péteri-tó a körülötte található rétekkel és legelőkkel együtt. Ugyanis a tóparti nagy kiterjedésű nádasokban gazdag madárvilág talált otthonra az elmúlt évtizedekben.

082_1.jpg

 

Észak: Vöcsök kutatóház, Monostori csárda, és kilátó

   A Monostori csárda szomszédságában található, a Kiskunsági Nemzeti Park Vöcsök kutatóháza, innen indul a mostani túránk. Az egykori tanyasi iskola előtt már a Vöcsök tanösvény első táblája is megpillantható, de mi inkább a forgalmas 5-ös út menti sétát válaszuk, hogy a körtúránk méltó befejezése legyen majd a tanösvény.

020_1.jpg

 

   Kb. 10 percnyi séta után érjük el az egykor szebb napokat látott csárda épületét, s majd azt a szekérutat, amely a tó északi széléhez vezet. A Péteri-tó szegélyzónájában sétálva hamarosan az utunkba akad a Kiskunsági Nemzeti Park egyik új attrakciója, amely egy vízfelületre néző kilátó. A modern épület mellet emlékoszlop és egy ismertető tábla is látható. Egyébként alacsony vízállás eseten még jól kivehető a 2018-ban elbontott töltés maradvány, amely a tavat osztotta két részre.

 

Nyugat: A Meizl Ferenc tanösvény

   Tovább folytatva az utunkat a vizenyős terület északi csücskében érjük el az újonnan létesített Meizl Ferenc tanösvény kiinduló pontját és parkolóját. A Kiskunsági Nemzeti Park legfrissebb tanösvényét 2021-ben adták át, és a kiváló helyi természetvédő aktivista, pedagógus Meizl Ferenc nevét viseli. A zöld T betűt követve hamarosan több információs táblákba botlunk, ezeken a névadó munkásságáról, mocsári élőhelyekről, a homoki őshonos és tájidegen fás szárú növényeiről olvashatunk bővebben. Minden információstáblán egy Qr-kódot is találunk, erről bővebb tartalmak tölthetők le, és játékos feladatokat oldhatunk meg a segítségével. A tanösvény végét egy madármegfigyelő jelzi, ahonnan a helyi madárvilágba nyerhetünk bepillantást.

 

Dél: A Fekete-halom

   A lőréses madárlestől a zöld turistajelzésen közlekedjünk, majd az erdőfolthoz érve az első elágazásnál forduljunk balra, és továbbiakban a mellékelt térképet kövessük, vagy használjuk a letölthető gpx-et. A Petőfiszállási tanyák vasúti megállóhelyéig szikes puszták és legelők váltogatják egymást, majd feltűnik a látómezőbe egy nagyobbacska kiemelkedés, amely nem más, mint a Fekete-halom.

109_1.jpg

      Az először 1733-ban említett mesterségesen összehordott dombot már az avarok a 600-as évek elejétől temetőnek használták. Ezt alátámasztja a szegedi múzeum 1936-os leletmentő ásatása, amikor is 105 avarkori sírt tártak fel a dombon. De emellett nagyszámú síremlék pl. kengyel, zabla, lándzsa, csat került napvilágra a halomból. A régi csengeleiek körében többféle monda terjedt el a kunhalom keletkezéséről. Az egyik szerint Hunyadi János emeltette egy török elleni győztes csata emlékére, a másik szerint Rózsa Sándor, a betyár hordatta össze. Sőt létezik egy harmadik is, amely szerint Attila hun fejedelmet temették el ide.

 

Kelet: A Vöcsök tanösvény

   A tó déli csücskében folytatódik tovább a szikes rétek meghódítása, egy tanya és több legelő mellet haladunk el, miközben feltűnik a látóhatárban az a fás terület, amely az utolsó és egyben legrégebbi tanösvényt rejti. A Péteri tavat bemutató Vöcsök tanösvény 2015-ben újult meg, és a tó történetét és élővilágát, továbbá a környező szikes puszták növényeit és állatait mutatja be 10 információs táblán keresztül.

128_1.jpg

  A jelzés nélküli sétautat járva nyárfás ligeterdőben járunk, ahol jól észlelhető az ide telepíttet hódok jelenléte. A megrágott faóriások között található a túránk utolsó kilátója, amelyből mégegyszer megcsodálhatjuk a nádasokkal körülölelt Péteri-tavat. A vissza út során még tehetünk akár egy rövid kitérőt a szomszédos tanya mellett álló Kasza-kereszthez, mielőtt visszatérünk a kiindulóhelyhez.

Térkép e táj

Térkép
Péteri-tó.jpg

Az alaptérkép forrása: www.openstreetmap.org
 
A túraútvonal nyomvonala GPX formátumban letölthető a térképrészletre kattintva!

Útravalóul

 

   A Meizl Ferenc tanösvény Petőfiszállás felől is megközelíthető a zöldön. S ha már a településen járunk, érdemes ellátogatni a Pálosok híres kegyhelyére is. (A petőfiszállási zarándokutakkal egy korábbi cikkben már bővebben foglalkoztam.)

 Hasznos információk:

 

A kiskunsági túra útvonala:

KNPI kutatóház - Monostori csárda - Péteri-tó - Meizl Ferenc-tanösvény (T) - Madárvárta (Z) - Fekete-halom - Vöcsök tanösvény - Kasza-kereszt - KNPI kutatóház

Táv: kb. 20 km

 

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság:

- Telefonszám: +36 76/482-611
- E-mail: titkarsag@knp.hu  

http://knp.nemzetipark.gov.hu/

 Ajánlott kiadvány(ok): 

- Kiskunsági Nemzeti Park térkép (2009)

Végül, ha elolvastad, ne felejtsd el értékelni,

ugyanis keressük az Alföld 100 legszebb túraútvonalát!

A kedves szavakért pedig végtelenül hálásak vagyunk!

100_1.jpg

Tiszakanyar túraútvonal

A Tiszakanyar túraútvonal eredetileg egy kerékpárostúra, amely a térség kulturális vonzerőit és a terület turisztikai pontjait szedi csokorba.

 

Ne

hagyd

ki

ezeket

sem!

100_1.jpg

Kígyósi kastély, és  séta

Az ország egyik legszebb kastélyának különlegessége, hogy 52 szobája, 365 ablaka, és 4 bejárata van, mint ahány hét, nap és évszak van az évben.

bottom of page