top of page

Kolon –tó kör

 

   Izsák szomszédságában található a Kolon-tó a Kiskunsági Nemzeti park egyik legféltettebb területe, amely egy a Közép-Európa legnagyobb édesvízi mocsarai közül. A szigorúan védett vízfelület több különböző, érdekes élőhelytípusból áll össze, és ezeket egy-egy tanösvény vagy kilátó segítségével ismerhetjük meg. S ha ez mind nem lenne elég csábító, akkor jó hír, hogy a Kolon-tóhoz délről bekapcsolódó híres orchideás mező is a túránk része.

   

107_1.jpg

 


Izsák és a Tókás

   Az izsáki túránk során 3 tanövényt, 4 kilátót (vagy kitekintőpontot) tekintünk majd meg, és emellett az Alföld egyik igazán változatos terepfelszínű részét is meg fogjuk majd ismerni.

   A gyaloglásunk kezdőpontja az izsáki focipálya mellet található parkoló, itt található az Aqua Colun tanösvény kezdete is. De mi most a tanösvény bejárását a végére hagyjuk, ezért először a tó déli felét fogjuk megnézni. A focipálya végén lévő sorompót elérvén a nádas és a kerítés között lévő kis ösvényre kell rátérni. Itt húzódik egyébként a település legszebb védett alléja is, amely méretes és idős tölgyfákból áll.

Tókás
025_1.jpg

   Egy nem túl látványos, de mégis a tóhoz kapcsolódó jellegzetes területrészen haladunk majd. A két tórész között átkelve pedig megérkezünk a mozaikos vizes élőhelyhez, a Tokás nevezetű egységhez. Itt található a tónak az egyik legváltozatosabb része, ugyanis a valamikori tőzegbánya helyén nyíltvizek, télisásosok és erdőfoltok is láthatóak. Az itteni kilátóból pedig a változatos terület növény-, rovar- és madárvilágát lehet megfigyelni.

 

Izsáki legelők és Páhi rétek

   A túrán egyik legegyhangúbb része következi, amikor is a tótól távolabb sétálunk. A gyaloglásunk főbb látnivalóit csak egy-két a legeltetéshez használt karám vagy betonvályú jelenti. Ez bizony azt jelenti, hogy az izsáki legelőkön télen-nyáron nagytermetű szilaj marhák legelésznek. (Ezért lehetőleg kerüljük el a villanypásztorokkal lezárt részeket!) Sajnos muszáj a majorság épületéig egy kicsit kikalandozni a betonútra, de ezért cserébe érintjük majd Páhi láp és sztyepp rétejeit.

legelők és rétek
048_1.jpg

 

Páhi különleges tanösvénye

   A Páhiból induló Orchidea tanösvény északi része a következő látnivalónk. Az erdő foltokat és mezöket váltakozva járva, néhány érdekes információstáblába botolhatunk. A Kolon-tóhoz délről csatlakozó Páhi-réteken tavasztól egészen nyár elejéig csodálhatjuk meg a hazai orchideák, vagyis a kosborok sokszínű világát. Ősszel pedig az őszi kikerics festi rózsaszínre a környékbeli mezőket.

   Az itteni síkvidéket szemlélve a pusztai táj látványát csak néha töri meg egy-egy magányosan álló vadkörtefa. A réten szórványosan álló famatuzsálemek közül néhányuk életkorát 150-250 évesre becsülik.

Orchidea

 

Vendégségben a Matyóknál

   Az ingoványos aljnövényzetet egyszer csak felváltja a homok, és egy széles földútra tévedünk, ahol egy régi majorsági épület lesz látható. A Vénepörfás Tanyát is érintjük, amely egy fenyves erdő közepén áll.

Matyó
092_1.jpg

   A terület ezen oldalán már nyoma sincs nádasoknak, a Matyó nevezetű területrészen pedig már az egykori ős-Duna által lerakott futóhomokot járjuk. A Matyó-halom és környéke egy buckavidék, amelyre a borókás-nyárasokkal tarkított árvalányhajas homoki gyep a jellemző. Az itteni buckákról a tóra nyíló kilátás is egyedi, hiszen meglepetésként az eddig titkolódzó vízből egyszer csak egy nagy kiterjedésű vízfelület tárul elénk.

   Az erdőből kilépve a sárga sávjelzés is megjelenik, de csak a Nagy-vízig fog bennünket elkísérni.