top of page

Kolon –tó kör

 

   Izsák szomszédságában található a Kolon-tó a Kiskunsági Nemzeti park egyik legféltettebb területe, amely egy a Közép-Európa legnagyobb édesvízi mocsarai közül. A szigorúan védett vízfelület több különböző, érdekes élőhelytípusból áll össze, és ezeket egy-egy tanösvény vagy kilátó segítségével ismerhetjük meg. S ha ez mind nem lenne elég csábító, akkor jó hír, hogy a Kolon-tóhoz délről bekapcsolódó híres orchideás mező is a túránk része.

   

145_1.jpg
Tókás

 


Izsák és a Tókás

   Az izsáki túránk során 3 tanövényt, 4 kilátót (vagy kitekintőpontot) tekintünk majd meg, és emellett az Alföld egyik igazán változatos terepfelszínű részét is meg fogjuk majd ismerni.

   A gyaloglásunk kezdőpontja az izsáki focipálya mellet található parkoló, itt található az Aqua Colun tanösvény kezdete is. De mi most a tanösvény bejárását a végére hagyjuk, ezért először a tó déli felét fogjuk megnézni. A focipálya végén lévő sorompót elérvén a nádas és a kerítés között lévő kis ösvényre kell rátérni. Itt húzódik egyébként a település legszebb védett alléja is, amely méretes és idős tölgyfákból áll.    Egy nem túl látványos, de mégis a tóhoz kapcsolódó jellegzetes területrészen haladunk majd. A két tórész között átkelve pedig megérkezünk a mozaikos vizes élőhelyhez, a Tokás nevezetű egységhez. Itt található a tónak az egyik legváltozatosabb része, ugyanis a valamikori tőzegbánya helyén nyíltvizek, télisásosok és erdőfoltok is láthatóak. Az itteni kilátóból pedig a változatos terület növény-, rovar- és madárvilágát lehet megfigyelni.

 

Izsáki legelők és Páhi rétek

   A túrán egyik legegyhangúbb része következi, amikor is a tótól távolabb sétálunk. A gyaloglásunk főbb látnivalóit csak egy-két a legeltetéshez használt karám vagy betonvályú jelenti. Ez bizony azt jelenti, hogy az izsáki legelőkön télen-nyáron nagytermetű szilaj marhák legelésznek. (Ezért lehetőleg kerüljük el a villanypásztorokkal lezárt részeket!) Sajnos muszáj a majorság épületéig egy kicsit kikalandozni a betonútra, de ezért cserébe érintjük majd Páhi láp és sztyepp rétejeit.

050_1.jpg

 

Páhi különleges tanösvénye

   A Páhiból induló Orchidea tanösvény északi része a következő látnivalónk. Az erdő foltokat és mezöket váltakozva járva, néhány érdekes információstáblába botolhatunk. A Kolon-tóhoz délről csatlakozó Páhi-réteken tavasztól egészen nyár elejéig csodálhatjuk meg a hazai orchideák, vagyis a kosborok sokszínű világát. Ősszel pedig az őszi kikerics festi rózsaszínre a környékbeli mezőket.

   Az itteni síkvidéket szemlélve a pusztai táj látványát csak néha töri meg egy-egy magányosan álló vadkörtefa. A réten szórványosan álló famatuzsálemek közül néhányuk életkorát 150-250 évesre becsülik.

Orchidea

 

Vendégségben a Matyóknál

   Az ingoványos aljnövényzetet egyszer csak felváltja a homok, és egy széles földútra tévedünk, ahol egy régi majorsági épület lesz látható. A Vénepörfás Tanyát is érintjük, amely egy fenyves erdő közepén áll.

Matyó
092_1.jpg

   A terület ezen oldalán már nyoma sincs nádasoknak, a Matyó nevezetű területrészen pedig már az egykori ős-Duna által lerakott futóhomokot járjuk. A Matyó-halom és környéke egy buckavidék, amelyre a borókás-nyárasokkal tarkított árvalányhajas homoki gyep a jellemző. Az itteni buckákról a tóra nyíló kilátás is egyedi, hiszen meglepetésként az eddig titkolódzó vízből egyszer csak egy nagy kiterjedésű vízfelület tárul elénk.

   Az erdőből kilépve a sárga sávjelzés is megjelenik, de csak a Nagy-vízig fog bennünket elkísérni.

 

A Kolon-tó szíve

   Meg is érkeztünk a Kolon-tó egyik leglátványosabb részéhez, az úgynevezett Nagy-vízhez. A kerítéssel lezárt terület belsejében, mélyen a nádasban találjuk meg azt a dombot, ahonnan páratlan kilátás nyílik a vízre. A sétaútként és kilátóként is funkcionáló töltésdomb 2012-ben készült el, amikor is a vízfelület 40 hektáros részének a nagyszabású élőhely rekonstrukcióját végezték el.

Nagy-víz

   A 2962 hektár kiterjedésű Kolon-tó a Homokhátságba benyomuló holocén Duna-ágból alakult ki. A tó elöregedésével keletkezett a mai mocsárvidék különleges és páratlan növény- és állatvilága. Ezáltal a vizes élőhely szigorúan védett, és olyan nemzetközi egyezmények hatályai alatt áll, mint az UNESCO bioszféra-rezervátuma vagy a ramsari-egyezmény.

107_1.jpg

 

Régen poszáta volt, ma Bikatorok

   A Nagy-víztől indulva a Bikatorok tanösvényen haladunk tovább, amely 2010-ben került kialakításra a Poszáta tanösvény „örökségét” átvéve. A Bikatorok egyébként az itteni buckavonulat neve, és a sétaút táblái részletesen mesélnek erről nekünk. A gyaloglásunk során először egy 117 méter magas, kettős buckára jutunk majd fel, ahol egy kilátó is áll, de sajnos a rossz állapota miatt le van zárva a látogatók elől.

Bikatorok

   A tanösvény egyik állomása a B. Bognár tanya, amely egykoron egy helyi halászcsalád lakhelye volt. A 19. század második felében épült nádfedeles kisházikó ma a Kiskunsági Nemzeti Park kutatószállása és vendégháza.

 

Pallósoron az Öreg-vízre

   A Kolon-tó legnagyobb, egybefüggő vízfelületét egy pallósoron gyalogolva, a tó belsejébe találjuk meg. Az 1980-as években, mesterségesen kialakított Öreg-víz néven elhíresült területnek két figyelemre méltó vendége is akad, az egyik a fehér tündérrózsa, a másik pedig az itteni vidraállomány. A víz fölé benyúló madárvártából a tó legszebb panorámája tárul elénk, sőt a nádas mögül már Izsák templomának tornya is kacsingat reánk.

Öreg-víz
151_1.jpg

 

A kör bezárul

   Az állóvíz mellet vezető út még egyszer betér az erdőbe, hogy utána egy újabb kilátóhoz vezessen bennünket. Az utolsó tóranéző kitekintő pontot elérve, már a környék leghíresebb tanösvényén robogunk. Az izsáki Aqua Colun tanösvényt a Kiskunsági Nemzeti Park hozta létre, hogy még jobban felhívja a figyelmet a Kolon-tó madárvilágára, hiszen több madármegfigyelő kilátó is helyet kapott a tó mellett.

Aqua Colun

   A mai túránk utolsó kilométereit újra a sárga turistaúton tesszük meg, az út mellet egybefüggő nádasokat látunk és közben még egy pár információstáblát is böngészhetünk.

169_1.jpg

Térkép e táj

térkép
Névtelen.jpg

Az alaptérkép forrása: www.openstreetmap.org

A túraútvonal nyomvonala GPX formátumban letölthető a térképrészletre kattintva!

Útravalóul

 

   A Tegyünk Fülöpszállásért Egyesület, a Tegyünk Izsákért Egyesület, és a Községi Sportegyesület Soltszentimre közös szervezésében minden év májusában megrendezik a Három Határ Teljesítménytúrát. A rendezvény több távja a Kolon-tó körül tekereg, és emellett ez a program Bács-Kiskun megye egyik legszínvonalasabb teljesítménytúrája is.

 Hasznos információk:

 

A kikunsági túra útvonala:

Izsák, focipálya - Tókás - Izsáki rétek - Orchidea tanösvény - Matyó-halom (S) - Nagy-víz - Bikatorok tanösvény - Öreg-víz - Aqua Colun tanösvény (S) - Izsák, focipálya 

Táv: kb. 30 km

 

Ajánlott kiadvány(ok): 

- Kiskunsági Nemzeti Park térkép (2009)

- Fülöpszállás környéke turistatérkép


Kolon-tó

- Túrák és egyéb információk: Morvai Edina,     

   edi@kolon-to.com (+3670-4118-445)

- Természetvédelmi őrszolgálat: Biró Csaba,

   birocs@knp.hu (+3630-4884-540)

- E-mail: kolonvilag@kolon-to.com

https://www.kolon-to.com/

 

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság:

- Telefonszám: +36 76/482-611
- E-mail: titkarsag@knp.hu  

http://knp.nemzetipark.gov.hu/

Végül, ha elolvastad, ne felejtsd el értékelni,

ugyanis keressük az Alföld 100 legszebb túraútvonalát!

A kedves szavakért pedig végtelenül hálásak vagyunk!

504_1.jpg

Kerüld meg a Nyíri-erdőt

A Kecskeméti Arborétumból induló túra a Nyíri-erdőt járja körbe, és emellett kiemelt figyelmet szentel a környék emlékhelyeinek is.

 

Ne

hagyd

ki

ezeket

sem!

084_1.jpg

Séta a Magyarkerthez

Jakabszállás található a „Kis-Magyarország Botanikus Kert”, amely nem más, mint egy méretarányos domborzati és vízrajzi terepasztal.

bottom of page