top of page

Séta a Jakabszállási Magyarkerthez

 

   

   Jakabszállás a Kiskunság és a Kecskeméti régió legnagyobb látványosságának, a „Kis-Magyarország Botanikus Kertnek” ad otthont, amely nem más, mint egy méretarányos domborzati és vízrajzi terepasztal. A Magyarkertben csordogáló folyókkal, tavakkal, fákkal, bokrokkal és szobrokkal szimbolizálják hazánk híres tájegységeit. Szerencsére a Jakabszállás külterületén található kertbe egy turistaút is vezet, az 5 kilométeres sétaút a település főbb látnivalóit is érinti.

084_1.jpg

 

Jakabszállás rövid története

   A település már az Árpád-kor óta lakott volt, de a török hódoltság alatt elnéptelenedett. Az itteni pusztát a 18. és 19. században szabadszállási pásztorok használták legeltetésre. 1895 után a területet felosztották, és a mezőgazdaság lett a fő megélhetésiforrás. A lakosság növekedését az is elősegítette, amikor 1928-ban kiépült a kecskeméti gazdasági keskenynyomtávú vasút Jakabszállást is érintő nyomvonala. Napjainkban a repülés szerelmeseit idevonzza a jakabszállási felszállópálya, amely a régió, leggyorsabban fejlődő kis repülőtere. 

 

Szikestóból repülőtér

   A Kis-Magyarország Botanikus Kertbe vezető piros keresztjelzésű turistaút a település központjából indul. Érdemes megcsodálni a vasúti átjárónál álló katolikus templomot is, amely építése 1938-ban kezdődött meg a hívők adományaiból. A Molnár István tervrajzai alapján készült templomot végül 1944-ben szentelték fel. Az épület különlegessége a 2015-ben felújított ólomüveg ablakok, amelyek a Szent családot, Jézus megkeresztelkedését, feltámadását, a Szentlélek eljövetelét és Szent László királyunkat ábrázolják.

049_1.jpg

 

   Kiérve a település házai közül a Bogárzó tavon kelünk át, amely egy lapos, szikes terület, és csak ritkán borítja egybefüggő vízfelület. A tó szomszédságában látható a Jakabszállási repülőtér, amelynek kiépítése 1994-ben kezdődött meg az itteni mocsaras, sík területek lecsapolásával. A projekt megálmodója a helyi Csík Imre volt, aki napjainkban már 5 hangárból álló létesítmény tulajdonosa, s amelyhez hotel, uszoda, étterem, és sportcentrum is kapcsolódik.

   Előbb szőlő és gyümölcs ültetvények között kelünk át, majd az erdő alatt vezet tovább a turistaút.

041_1.jpg

Magyarország legnagyobb terepasztala

   Európa legnagyobb mérethelyes domborzati és vízrajzi makettjét a kiskunsági puszta „rejti”. A 9,3 hektáros nagy kiterjedésű, sík kertben csordogáló folyókkal, tavakkal, fákkal, bokrokkal és szobrokkal szimbolizálják hazánk híres tájegységeit, fontosabb földrajzi pontjait. A létesítmény 2011. május 10-én, a Madarak és Fák Napján nyitotta meg kapuját vendégei előtt. A botanikus kert csapata a megnyitás óta számos verőfényes napsütést és vihart élt már át. Napjainkban kilátóval, állatsimogatóval, pancsolóval és büfével is várja a látogatókat.