top of page

Hét Halom

 

   

   A legenda szerint honfoglaló őseink az alpári csata diadala után a törzsfők számára a szeri pusztában hét halmot emeltek. Ezek a halmok, amelyeken a vezérek sátrai álltak, még ma is megtalálhatóak a pusztaszeri határban. Remélem az útmutatásommal sikerül majd mindegyiket felfedezni, mert ezek a dombok egyedi legendával, természeti értékkel és különleges látvánnyal rendelkeznek.

091_1.jpg

 


A magyar történelem fontos helyszíne

   A túránkat most Pusztaszerről indítjuk. Az elején még a Kiskunság Piros jelzései segítenek elkalauzolni a település észak-nyugati részén található Árpád-halomhoz. A régebben Kovácsné halmaként emlegettet kunhalom tetején egy érdekes obeliszk látható. Ez az emlékmű hívatott jelölni, hogy Pusztaszer a magyar történelem egy fontos helyszíne. A Magyar Országos Diákszövetség 1894-ben indult gyűjtésének köszönhetjük a ma is látható turulmadaras kompozíciót. Az emlékmű terveit Pataky Imre kecskeméti rajztanár készítette. A 12 méter magas obeliszk tetején turulmadár ül, oldalain pedig a hét vezér arcképe látható a domborműveken. A halom felszínén növényritkaságok is élnek, ezért közvetlen környéke természetvédelmi terület, a Kiskunság Nemzeti Park része.

 

   Az emlékműtől búcsút véve a mai 5-ös út elődjén, a „Kis országúton” haladjunk egészen a megyehatárig. Az akácos határút a környék egyik legszebb alföldi útszakasza, amelyen reményeink szerint hamarosan a Pusztaszert Tiszaalpárral összekötő zöld jelzés fog majd vezetni.

Árpád

Határon túli kaland

   A határúton áll a Pálmonostorához tartozó Bagi-féle szélmalom, amely a környék egyik utolsó, még ma is az eredeti helyén álló ipari műemléke. A malmot az államosításig Bagi Ferenc használta, és a maga korában igen korszerűnek számított. A következő évtizedekben viszont csak rágta az enyészet, mígnem egy francia származású tanár bele nem szeretett. Alain Guillon az épület megvásárlása óta fáradozik helyrehozatalán nyaranta, több-kevesebb sikerrel.

   A malom megtekintését követően egy régi temetőbe visz az utunk, ebben a nem mindennapi látványt nyújtó erdei sírkertben nyugszanak az egykori kiterjedt tanyavilág lakói. Az alsópéteri temető szomszédságában áll egy ős öreg nyárfa, amely az öregtemető elhunytainak álmát őrzi, csendben. A kb. 200 évesre becsült fekete nyár valószínűleg az itteni, régi tanyasi iskola udvarán állt és 2017-ben a Pusztaszeri Homoktaposók egy „névtábla” elhelyezésével Szent Péter fája nevet adták a nyárfának.

   Mivel a temető kerülő csak ajánlott, így a tókerülést követően szintén a Fülöp-kereszthez jutunk. Innen tovább a Tömörkényi-erdő felé visz a lábunk, jobbára földes utakon, mezőkön és szántóföldeken keresztül.

Malom