top of page

Mályvád 55

 

   

   Létezik egy olyan gyalogtúra, amely Gyula híres várától indul, több elfeledett kastélyt is érint, de bemutatja a körösök világát és csodaszép alföldi erdőkbe kalauzol. Ha ez nem lenne még elég indok, hazánk 1000. védetté nyilvánított területe, a Mályvádi őstölgyes is az útvonal része.

073_1 Mályvádi őstölgyes.jpg

 


Közép-Európa egyetlen sík vidéki vára

   Gyula ékessége és büszkesége a belváros szívében álló középkori téglaerőd, amely Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki vára. A történelmi épületet egy hozzá méltó ősfás park és a várárokból kialakított csónakázótó szegélyezi.
Az itteni uradalmat még 1403-ban Zsigmond adományozta egy helyi bánnak, aki kiemelt jelentőségű várat építtetett. A későbbiekben Mátyás király fia, Corvin János palánkfallal, ágyútoronnyal és rondellával bővítette a várat, hogy megerősítse a védelmi rendszerét. Így nem meglepő, hogy a török ostromok alatt a magyarok várkapitánya 14-szer verte vissza Szulejmán szultán seregeit a falak alatt. A gyulai vár mondhatni egész jól viselte a török harcokat, és még a Rákóczi-szabadságharcban is szerepet kapott.

 

   Bár fentebb említett teljesítménytúra a Béke sugárúton található általános iskolából indul, de a piros jelzés érinti az összes belvárosi látnivalót és hamar Gyulavári felé terel bennünket a Kisökörjárási-erdőn keresztül.

Túl a Fehér-Körösön: Gyulavári

   Mielőtt átkelnénk a Fehér-Körösön, érdemes megállni és szemügyre venni a gyulai tűs gátat, amely 1896-ban készült a folyón rendszeresen levonuló árhullámok miatt. Az akkoriban modernek számító létesítmény 102 évig üzemelt, ezután elbontásra került, és helyére egy újabb gát épült. Az országosan is egyedülálló műszaki emlék egy része a tömlős gát mellé került kihelyezésre. A parton álló kis házban pedig bemutatószobát rendeztek be, melyben tablók, makettek mutatják be a létesítmény múltját.

   Gyulavári másik büszkesége a központban álló, feltehetően 1794 körül épült Wenckheim-Almássy-kastély. A romantikus elemekkel díszített, eklektikus stílusú épületegyüttes egy gondozott parkkal rendelkezik, kápolnájában pedig rendszeresen tartanak esküvőket.

   A községet a Dénesmajorhoz vezető műúton hagyjuk magunk mögött. De előtte érdemes feltölteni az ivóvíz készleteinket, mert a településen található kék kutak egy darabig az egyetlen vízvételi lehetőség.