top of page

Szikrai-holtág esete a kontyvirággal

 

   

   A Kiskunsági Nemzeti Park legbecsesebb és egyben a legkisebb területegysége a Szikra és az Alpári-rét elnevezésű tájegység. A Tőserdő és Tiszaalpár között húzódó egykori Tisza hullámtér még ma is őrzi az évszázados, természetes tájképet. A terület egyik ékessége pedig az Alföldön ritka kontyvirág, amelyről a tőserdei tanösvény kapta a nevét.

024_1.jpg

 

Kilátótól kilátóig a holtág mentén

   Tőserdő gyönyörű zöldövezetében, hatalmas ártéri füzek, kőrisek, tölgyek és nyárfák között vezet a nemzeti park helyi Kontyvirág tanösvénye. A sárga irányított körrel jelzett, 3,5 kilométeres sétaút információs táblái a környék élővilágát mutatják be.

   Érdemes a kilátóval kezdeni a túrát, amely a festői szépségű Szikrai vagy más néven Lakiteleki Holt-Tiszára tekint ki. A Tisza 19. században végrehajtott vízrendezése során alakult ki a mai Tőserdei holtág 9 kilométer hosszú medre, amelyet ártéri erdők öveznek. Napjainkra a folyó megmaradt meanderei igazán változatos, sokszínű növény- és állatvilágnak adnak otthont, amely közül kiemelkedik az itteni madár populáció.

 

   A tanösvény déli végében, ahol a zöldjelzés az Alpári rétek irányába indul, ott található még egy madármegfigyelő torony is, bár jelzés nem vezet el hozzá, de könnyű megtalálni a tábla miatt. A kilátóból nagyon szép kilátás nyílik a közeli Sulymos-tóra és az itteni kaszálókra.

034_1 pano.jpg

A kontyvirág és egyéb rejtélyek nyomában

   A háborítatlan „őserdő” közepén vezető utunk során egy „hívatlan” vendéggel is összefutunk, ugyanis hihetetlen, de ép és egészséges bükkösön keresztül jutunk el a Majális-rétre. Itt áll az egykori Horthy-vadászkastély, amely 1926-ban épült erdőmérnöki szolgálati lakás céljából. A kétszintes, tornyos műemléképület a népi demokráciában állami üdülő volt, napjainkban pedig a kiskunsági erdészet üzemelteti szálláshelyként.

 

   A másik utunkba akadó tájba simuló épület a Kontyvirág Erdei Iskola, amelyet a Kiskunsági Nemzeti Park üzemeltet. Az erdei iskola 44 férőhelyes szállást, étterem és közösségi helyiségeket biztosít a természet közeli foglalkozások reményében ide látogató iskolás csoportoknak.