top of page

Szentkirály Kincsei

 

   

   Az Alsószentkirály és Felsőszentkirály részekből létrejött Szentkirály több ezer éves múlttal rendelkezik. A település Árpád-kori temploma 1354-ből való, amely 1902-ben a református templomba lett beépítve. A Szentkirályi-pusztán pedig még napjainkban is eredeti állapotukban megtalálhatóak a tanyasi iskolák és a Kiskunság híresebb kunhalmai.

086_1.jpg

 

Pest megye legdélebbi jász-települése

   A túra a Pest megyei Kocséren kezdődik, mely település a 13. század óta lakott terület. Az itteni puszta már 1649-ben Vadászy Pálhoz, a füleki lovasok kapitányához került, később pedig a Jászapátiak birtoka lett.

   A Kocsért benépesítő jászoknak kezdetekben egy iskola szolgált imaházként. 1883-ban készült az egyházközség barokk temploma. A ma is látható templom homlokzatán, a kőfülkében kapott helyet az épület védőszentjének, Szent Istvánnak a szobra. 2000-ben a templom belseje teljesen megújult, hét 3x2 méteres secco került az oldalfalakra, amelyet Dr. Nemsics Antal egyetemi tanár, festőművész készített.

 

   A régió leghíresebb nevezetessége a temetőben álló 15. századi falmaradvány, amely a település és a környék legrégebbi gótikus építészeti emléke. Az ide épült templomot feltehetően a kun településsel együtt a török elpusztította 1596-ban. A félköríves szentélyzáródású, támpilléres, téglalap hajójú templomból jelenleg csak a nyugati fala látható.

   A települést a Kossuth utcán hagyjuk magunk mögött az aszfaltburkolású Szentkirályi úton baktatva.

Felsőszentkirály rejtekében

   Felsőszentkirály területrészéhez a megyehatár után kell lefordulni, ugyanis itt áll az egykori Felsőszentkirályi iskola, amely 1929-ben a Klebelsberg Kuno-­féle iskolaépítési mozgalomban épült. A támfallal megerősített, évszázadokkal dacoló épületben többek között található egy I. világháborús emléktábla. De Zám Tibor (1929-1984), az ismert író-szociográfus élete utolsó éveit is e falak között töltötte. A szabadságra vágyó író csónakalakú-fejfás sírja a tanya melletti árnyasban található. Az özvegye barátságosan fogadja a látogatókat, és szívesen mesél hányattatott, és üldözött sorsukról.

 

084_1.jpg