top of page


Mendei Pünkösd

 

   

   A Tápió-vidék Közép-Magyarország egyik legizgalmasabb, de legkevésbé felfedezett tájai közé tartozik. A három nagy tájegység közé beékelődött kistáj nem csak változatos és ritkaságokban gazdag élővilággal rendelkezik, hanem kulturális és helytörténeti értékkel is bír. A Tápiószelei Természetbarát Klub ezen a vidéken rendezi meg a Mendei Pünkösd nevű gyalogos teljesítménytúráit, amelyek Sülysápról indulnak Mendére, több távon.

041_1.jpg

 

A Naprendszerben is bolyongunk

   A túra kiinduló pontja az Gödöllői-dombság és Alföld találkozásánál fekvő Sülysáp. Ezét ez a túra egy kicsit kilóg a sorból, hiszen itt ér össze a Tápió-vidék és a Monor-Irsai-dombság. Mivel földrajzilag nem csak a síkvidéket barangoljuk majd be, de mégis Tápió-mente kultúrája és hagyományai elevenednek meg ezen a lapon.

   Már a 13. században megemlített település központjában található a környék egyik legrégebbi műemléke, a Kisboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templom. A templomot 1498-ban építették gótikus stílusban, és a török megszállás alatt igen csak megrongálódott, ezért aztán a 18. század után felújították és kibővítették.

 

   Sülysáp másik büszkesége felé vesszük az irányt, ugyanis a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület (SACSE) egy pályázat útján 2011-ben felépíthette a Tápió-mente egyetlen csillagvizsgálóját. Az épület maga egy 45 négyzetméteres megfigyelő állomás, amelyhez tartozik egy Naprendszer túraútvonal. A pályázati pénzből létesült "tanösvény" kiinduló állomása a sülysápi csillagvizsgáló, amely a napot szimbolizálja. A többi égitestek információs táblái pedig méretarányos távolságában kerültek kihelyezésére a környék településein.

Homokbuckák és patakvölgyek

   Elhagyva a csillagvizsgálót rögtön teljes pompájában feltárul előttünk a Monor-Irsai-dombság pereme. S ami egyedivé teszi a vidéket az a gyönyörű löszös homokbuckái és mocsárrétjei. A kékperjés láprétek, rekettyefüzesek, kőrisligetek és zárt homokpusztagyepek érdekes mozaik formában uralják a területet. E sokszínűség védelmében jött létre 1998 júliusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet.

 

033_1.jpg

 

   A kék vonalat követve a térképünkön letérünk jobbra a buszmegállónál, továbbiakban a nyomvonal szerint közlekedjünk. Többször le-föl hullámzunk a dombokon, és közben élvezhetjük a panorámát, de Mende házai is kacsingatnak velünk többször. Ha pontosan csináltunk mindent, akkor elérjük a Mária-völgyet, ahol találkozunk túránk egyetlen jelzet nyomvonalával. A zöld sáv mentén először egy völgy felé visz az utunk, majd jó darabig egy csatorna partján menetelünk. A Zsellér-hegyet elhagyva egyszer csak az út a település felé veszi az irányt, és egy kukoricaföldön kell átvágnunk, de cserébe megérkezünk a környék egyik legszebb kilátópontjához. Az elhagyatott gyümölcskertek mellet haladva találjuk meg a vízművet, itt forduljunk be jobbra az erdőbe. A Tabán-hegyi úton haladva, „toronyiránt” közlekedve találhatjuk meg legkönnyebben az evangélikus templomot. 

 

A pünkösdi templomdíszítés

   Mendére a felvidékről érkezett, első telepesek hozták magukkal az evangélikus hitet. A templomuk 1770-es években épült, és Kaglevics Tasziló, a környék földbirtokosa építette. A pünkösdi templomdíszítés szokását is Felvidékről hozták magukkal a letelepedők.

   A Pünkösd a helyi evangélikusok számára az év egyik legszebb ünnepe. Ugyan is az ünnep szombatjának reggelén a férfiak elindulnak a település határába, és fiatal nyárfahajtásokat vágnak ki. Ezeket az ágakat a templomban a padokhoz rögzítik, a párban lévőkből pedig boltíveket készítenek. Délután a lányok és asszonyok a felállított topolyfák ágaira népi motívumokkal hímzett keszkenőket, színes szalagokat akasztanak, amelyek a Szentlelket szimbolizálják.

   Mivel a túrának igen kacifántos a vonalvezetése, és jelzett turistaúttal is híján van, ezért azt tanácsolom, hogy a Tápiószelei Természetbarát Klub Mendei Pünkösd nevű gyalogos teljesítménytúrát válaszd. Ilyenkor szalagozás is segíti a haladást, ez által kisebb az eltévedés kockázata, és a felcicomázott templom látványa is garantált.

Térkép e táj

MP.jpg

Az alaptérkép forrása: www.turistautak.hu

Útravalóul

 

   Ha már a környéken jársz, akkor csak pár kilométernyi kitérő a hegyvidéki falu hangulatát keltő Gomba. A gyönyörű tájba belesimuló településen mesés templomok, kastélyok és kúriák őrzik az időt.

 Hasznos információk:

 

 A mendei túra útvonala:

Sülysáp - Csillagvizsgáló - Sűrűpuszta - Mária-völgy - Zsellér-hegy (Z) Tabán-hegy - Mende

Táv: 12,4 km

Ajánlott kiadvány(ok): Gödöllői-dombság turistatérkép

 

Tápiószelei Természetbarát Klub:

Lipák István

- Telefonszám: +36 20 4304 852

- E-mail: szeletura@gmail.com

- https://www.facebook.com/tapioszeleitk/

Végül, ha elolvastad, ne felejtsd el értékelni,

ugyanis keressük az Alföld 100 legszebb túraútvonalát!

A kedves szavakért pedig végtelenül hálásak vagyunk!

089_1.jpg

Szentkirály Kincsei

Az Alsószentkirály és Felsőszentkirály részekből létrejött Szentkirály több ezer éves múlttal rendelkezik. A település Árpád-kori temploma 1354-ből való.

 

Ne

hagyd

ki

ezeket

sem!

167_1.jpg

Bodrogköz Öröksége

A helyi legenda szerint a karcsai templomot tündérek építették, akik a közeli tó mélyén laktak és a boszorkányok elől menekültek oda.

bottom of page