top of page

Bodrogköz Öröksége

 

   

   A Tisza és a Bodrog közé beékelődött terület természeti és kulturális értékekben igen gazdag. Ezért is szokták a Bodrogközt a rejtett szépségek vidékének hívni, ugyanis a táj most úgy fest, mint a honfoglaláskor vagy a középkorban. A táj életébe pedig a legjobbkor jött, hogy 1996-ban az Alföldi Kéktúra útja erre vezetett.

249_1.jpg


A Bodrogköz központja

   A Cigánd városából induló Kéktúránk első állomása a Bodrogköz egyetlen falumúzeuma, amely betekintést nyújt a település múltjába. A község vezetősége 1999-ben gondolta úgy, hogy a település központjában lévő elhagyatott épületet megvásárolja, és falumúzeum kialakításába kezd. Régi fotók alapján építették újra a tornácos épületet, amely nádtetőt kapott. Napjainkban a falumúzeum főépületében négy helyiség látogatható: az 1920-as évekből való tisztaszoba és a pitvar, a másik két kiállító helyiség pedig a szőttes és a helytörténeti kiállítás. A hajdani istálló helyén múzeumpedagógiai foglalkoztató terem került kialakításra..

 

   A település másik híres épülete felé induljunk meg a jelzett úton Észak felé. A cigándi református templom egy középkori eredetű gótikus épület szentélyének és annak homlokfalának felhasználásával épült 1793-ban. A körítő fallal övezett, dombtetőn álló épület 1835-1839 közötti átalakítások és bővítések során nyerte el mai formáját. A templom szentélye a külsőhöz képest puritán, az épület központi helyén az Úrasztala áll egy kovácsoltvas ráccsal körülkerítve.

Pácin felé félúton

   A kistáj nem csak a hagyományos népi építészet remekműveiről híres, hanem szinte az ugyanilyen jelentőségű vizes élőhelyeiről is. A Bodrogközben a domborzati és földtani adottságokból adódóan mély fekvésű, mocsaras, lápos területek találhatóak. Tavasszal a zöldárnak köszönhetően a folyók kilépnek medrükből, és vizenyős mocsarakká változtatják az itteni réteket.

253_1.jpg

   A túránk során érintjük a Pácini-csatornát, amely az itteni belvizek elvezetésére szolgál. A területet behálózó csatornák az összegyűjtött csapadékvizet a Tiszakarádi főcsatornába vezetik, de akadnak itt kisebb tavak is, amelyek ebből táplálkoznak, például a Pap-tó is.

 

A környék gyöngyszeme

   Pácin a történelmi értékeivel méltán pályázik a Bodrogköz gyöngyszeme titulusra, érdemes elidőzni itt és megismerkedni a település műemlékeivel. A pácini Mágóchy-kastély Magyarország legnagyobb reneszánsz kastélya. A jelenleg is látogatható épületet a kor egyik leggazdagabb főura, Mágóchy Gáspár építtette 1571-ben. A kastélyt az 1590-es években jelentősen kibővítették, miután az Alaghy család birtokába került. Később a Sennyei család lett az uradalom tulajdonosa, és ők egészen 1944-ig laktak itt. Napjainkban az épületben a Bodrogközi Kastélymúzeum kiállításai láthatóak, amelyben megismerhetjük az épület egykori lakóinak életmódját, a reneszánsz társadalmat, és az akkor élt arisztokrácia udvartartását.

 

   A kastélyhoz tartozó, romantikus hangulatú 20 hektáros parkerdő, a Báró kertje szintén látogatható, az itt található növényeket több száz éve telepítették, és a fellelhető fajok némelyike igazi különlegességnek számít ezen a vidéken

   Ha megfáradtunk, és nem szeretnénk tovább menni, akkor a település központjában felkereshetjük a katolikus vagy a református templomot, és itt felszállhatunk valamelyik helyközi járatra is.