top of page

Köröséri Csodák

 

   

   A Duna–Tisza közi homokhátság leggazdagabb természeti értékei a Körös-éri Tájvédelmi Körzetben mozaikosan szétszóródva találhatóak. Hazánk legfiatalabb természetvédelmi területén a mórahalmi városvezetés alakította ki a Móra-túrákat. A bonyolult útvonalsorozatot a helyi természetjárók leegyszerűsítették, és a környék fő értékeire koncentráltak, így a Csipak-semlyék, a Madarász-tó, a Nagyszéksósi bivalygulya és az Ásotthalmi Csoda-rét is helyet kapott az új útvonalon.

043_1.jpg


Szentmihályon disco helyet turistaút lesz!

   A Móra-túrákat üzemeltetők kérésére a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség 2017-ben úgy döntött , hogy a szerteágazó útvonalak helyet létrehoz egy Szegedet Ásotthalommal összekötő nyomvonalat. A piros út kiindulópontja végül a Szegeddel turistaúttal is összekötetésben lévő Szentmihály lett.

905_1.jpg

   Tehát innen induljunk el túránkra, ha a Körös-éri Tájvédelmi Körzet legszebb részein szeretnénk áthaladni. A fatornyos templomtól búcsút véve, keleti irányba hagyjuk magunk mögött a települést. A házak közül kiérvén, a Maty-ér felett átívelő hídon már Nepomuki Szent János késő barokk szobra üdvözöl bennünket. A további utunk során újabb katolikus vallási szimbólumba botlunk az E75-ös autópálya felhajtójának szomszédságában, ugyanis itt áll a Fehér-kereszt, vagy más néven Papp-kereszt, amelyet 1917-ben állítottak. De hamarosan egy újabb nagy, és szép állapotú keresztbe botlunk Röszke és Domaszék határán. 

Bölömbika kontra Vízibivaly

   A Nagyszéksós-tóhoz érvén érdemes az itteni látványosságokat sorba bejárni, és elidőzni a tavat körül vevő nyugalomban egy kicsit. A mintegy 100 hektáros tó körül többféle szabadidős és természetközeli programból válogathatunk, például madármegfigyelés kilátóból, bivalysimogatás, csónakázási lehetőség, büfé és a Bölömbika tanösvény is várja itt a látogatókat.

 

003_1.jpg

 

   Az itteni szikes terület egykoron a környező semlyékek vizét gyűjtötte össze, a múlt század második felétől pedig halastóként próbálták hasznosítani. A vízszint folyamatos csökkenése és a kiszáradása miatt azonban felhagytak a gazdálkodással, így a 20. század végére teljesen benőtte a nád a vízfelületet. A mórahalmi városvezetés a Kiskunsági Nemzeti Parkkal összefogva 2008-ban kitakarította a tavat, és turistacsalogatóvá varázsolták a helyet. Ennek keretében bivalyokat telepítettek a benádasodott tómederbe, és a vizes-mocsaras élőhelyeket kedvelő háziállatok legeltetése nyomán, természetes módon állították helyre a hajdani szikes tavat.

   Az évek alatt igazi tóvá hízott vízfelület megismeréséhez nyújt segítséget a Bölömbika tanösvény. A sétaút táblái felhívják a figyelmet a térségben fészkelő és vonuló madarak fontosságára, s közben a sokszínű vízparti társulásokat és sásréteket is bemutatják. A tó szomszédságában áll egy kulcsosház is, amely épület régen egy tanyasi iskola volt, de napjainkban viszont egy 50 fő befogadására is alkalmas szálláshelyként funkcionál.

 

A Kis, a Madarász és a Csipak

   Folytatva utunkat előbb a Kisszéksós-tó, majd a Madarász-tó akad szemünk kereszttüzébe, az utóbbi a Duna-Tisza közi homokhátság egyik utolsó szikes tóláncolata, amelyet halastóként és természetvédelmi területként is hasznosítanak. Az 5 tóból álló tórendszer kivételes madárvilággal rendelkezik, de különleges a fehér tündérrózsa állománya is. A fokozottan védett élőlények gyűjtőhelye a horgászok és a természet szerelmesei számára is egyaránt felejthetetlen élményt kínál.

041_1.jpg

   A további gyaloglás során elhaladunk Csipak-semlyék nevezetű védett területrész mellett. Itt a tájegységre jellemző összes gyeptípus megtalálható. A környékbeli szikesedő, vizenyős területek a vízrendezés előtt még összefüggő láncolatot alkottak. A Csipak-semlyék is egy izolált semlyék, amely őrzi a hajdan volt, ma már védett növénytársulásokat. A területen haladva a tanösvény bejárását segítő információs táblák is megjelennek az útmentén.