top of page


Mártélyi holtág tanösvényei

 

   A festői szépségű holtágat a múlt század elején fedezték fel maguknak a képzőművészek. A Hódmezővásárhelyhez tartózó Mártély Holt-Tisza napjainkban már nem csak az alkotók paradicsoma, hanem a természetkedvelők, horgászok és nyugalomra vágyók törzshelye is.

042_1.jpg

 

   A Vásárhelyhez ezer szállal kötődő Mártély a Tisza szabályozásának köszöntheti mai turisztikai vonzerejét, ugyan is 1887-1892 között a falu határában két levágott holtág keletkezett. Az ányási holtág szépsége már a 19-20. század fordulóján megihlette a festőművészeket, Tornyai János és Barcsay Jenő is szívesen alkotott a parton. Az ötvenes évektől az üdülőterület belakása is elkezdődött, többek között Makovecz Imre is ide építette a nyaralóját mindjárt a sétány legelejére.

A Mártélyi holtág régebbi tanösvénye

   A Tisza szabályozása során levágott „kanyar” élővilágára a Kiskunsági Nemzeti Park is felfigyelt, és a 70-es években tájvédelmi körzetté nyilvánították a holtágat. Nekik köszönhetjük a 2005-ben átadott, tanösvényt, amely a természetvédelmi terület Korhány részét járja be. Az ártéri ösvény különleges látnivalóira 8 ismertető tábla hívja fel a figyelmet. A holtág kialakulását, a Tisza-szabályozás fontosabb munkálatit és a vadregényes erdő gazdag élővilágát bemutató tanösvény egész évben szabadon látogatható. A tanösvény nyitó táblája a strand melletti erdő szélén található.

A természetvédelem szolgálatában: Bodnár Bertalan Oktatóközpont

 Hódmezővásárhely önkormányzata a 2000-es évek elején döntött úgy, hogy a Mártélyi Tájvédelmi Körzet területén oktatóközpontot létesít. A Bodnár Bertalan Oktatóközpont végül csodálatos természeti környezetbe, közvetlenül a holtág mellé épült. A központ célja a hullámtéri táj botanikai és zoológiai értékeinek, valamint a sajátos alföldi látnivalók bemutatása. Emellett a létesítmény kiválóan alkalmas oktatási célra, előadások, és foglalkozások megtartására, de nagyobb, céges továbbképzések és tréningek számára is ki bérelhető.

   Az oktatóközpont szolgáltatási repertoárja is az ide érkező kirándulók kényelmét szolgálja, ugyanis lehetőség van kenu, csónak és kerékpárbérlésre. De egy igazi erdei hangulatú kalandparkban is hagyhatjuk a csemetéinket, ha csak szeretnénk élvezni a természetet. A WWF Magyarország pedig 2008-ban itt kezdte meg a hód-visszatelepítési programját, amely sikeresnek bizonyult, és az egykori őshonos emlős azóta jól érzi magát az elmocsarasodott vidéken.

012_1.jpg

Bodnár Bertalan Termeszet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont

 

Tanösvény a titokzatos mocsárvilágban

   Mártély és Holt-Tisza legnagyobb attrakciója kétségtelenül a majd hét kilométer hosszú „Tiszai tanösvény”, amely az oktatóközponttól indul. Az árterek kialakulását és a hullámtér élővilágát bemutató sétaúton található több pihenő, elmélkedő hely és egy madár- és vadmegfigyelő magasles is. A tanösvény különlegessége még a holtág elmocsarasodott déli végén egy 300 méter hosszú pallóút, amely egy hihetetlen és titokzatos mocsárvilágba kalauzol el bennünket.

Térkép e táj

Mártély térkép.bmp

Az alaptérkép forrása: http://bodnarbertalan.hodtav.hu/

Útravalóul

 

   Ha mindez még nem lenne elég, akad itt még egy tavasztól őszig nyitva tartó büfé, egy étterem és szabad strand is.

 Hasznos információk:

 

Ártéri Tanösvény:

 - Táv: 2, 6 km

 - Információs táblák: 8

 - Üzemeltető: Kiskunsági Nemzeti Park

 - Vezetőfüzet: nincs

 

 

Bodnár Bertalan Oktatóközpont:

- Cím: 6636 Mártély-Üdülőterület, Darvassy István u. 17-19.

- Telefonszám: (62) 228-583, (30) 744-7877, (30) 511-5245

- E-mail: siposs@hodmezovasarhely.hu

 

Szolgáltatások az üdülőterületen:

- Hullámtér Vendéglő

- Üvegtigris Maxi büfé

- Hédi Presszó

Szabad strand

- Játszótér

 

 

Tiszai Tanösvény:

 - Táv: 7 km

 - Információs táblák: 8

 - Üzemeltető: Bodnár Bertalan Oktatóközpont

 - Vezetőfüzet: Ártéri kincsvadászat

 

 

Ajánlott kiadvány(ok): Boróka füzetek: Pusztaszer és Mártély

Végül, ha elolvastad, ne felejtsd el értékelni,

ugyanis keressük az Alföld 100 legszebb túraútvonalát!

A kedves szavakért pedig végtelenül hálásak vagyunk!

284_1.jpg

Szarvasi Anna-liget

Az egykori Körös ág árterében egy különleges tanösvény került kialakításra, amely az itteni vidék természeti és történelmi értékeit mutatja be.

 

Ne

hagyd

ki

ezeket

sem!

005_1.jpg

Pallavicini Uradalom

A Pusztaszeri Tájvédelmi körzetben még ma is fellelhetők olyan gazdasági épületek, amelyek őrzik a Pallavicini építészeti hagyományokat.

bottom of page