top of page


Szarvasi Anna-liget és állatpark

 

   

   A Pepi gróf feleségéről elnevezett Anna-liget az elmúlt évtizedek alatt Szarvas egyik ékességévé vált. Az egykori Körös ág árterében egy különleges tanösvény került kialakításra, amely az itteni vidék természeti és történelmi értékeit mutatja be. A park legújabb attrakciója pedig a 2014-ben megnyílt állatpark, amelyben a Dél-Tiszántúl egykori és ma is honos állatfajai láthatóak. 

198_1.jpg

 

A csodák kertje: Anna-liget

   A 19. századi folyószabályozás során lemetszett Kákafoki Holt-Körös öleli körül azt az érintetlen puhafa-ligeterdőt, ahol Bolza József és felesége Batthyány Anna kezdte el kialakítani kertjüket. Az óriás fákban és lágyszárúkban gazdag 26 hektáros park eredeti elképzelésekhez igazodó rekonstrukcióját napjainkban a Körös-Maros Nemzeti Park végzi. Emellett a látogatókról sem feledkeztek meg a park munkatársai, ugyanis egy interaktív sétautat alakítottak ki a holtág mentén, amely a gyermekes családok számára kihagyhatatlan turista célpont. A tanösvény végigjárása közben megismerhetjük az Anna-liget változatos élővilágát, ezen kívül a kihelyezett táblák felhívják a figyelmet a gazdálkodás és a természetvédelem közös feladataira.

   A tanösvény egyik állomása a 19. század elején épült Csáky-kastély, amely ma is a liget ékessége. A műemlék épületben jelenleg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság irodái kaptak helyet.

 

Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark

   Az Anna-ligetben található még a Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Látogatóközpontja is. Az igazgatóság központjának szomszédságában álló bemutatóház két szintet elfoglaló termeiben interaktív kiállítások láthatóak, többek között a Dél-Tiszántúl természeti értékeiről. A látogatóközpont halljában pedig egy 7000 literes akváriumrendszer ad otthont a részben különböző fajvédelmi programokban résztvevő állatfajoknak.

 

   A Nemzeti park legújabb attrakciója a 2014-ben megnyílt állatpark, amely az Anna-völgyi tanösvény mentén került kialakításra. A sétaúton a vendégek természetes élőhelyükön, szinte testközelből ismerhetik meg a Körös-vidék egykor és ma is honos állatfajait.

   Így a két programot összefésülve a családdal ideérkezőket temérdek, egész napos, szuper látnivaló várja!

213_1.jpg

 

Szarvasból még többet ...

   Az Alföld gyöngyszeme Békés megye nyugati végében, csodálatos tájképi környezetben fekszik. Magyarország ötödik legnagyobb állóvize, a Körös egyik holtága pedig ott kanyarog Szarvas utcáin, amely megannyi kültéri, szabadidős programra hívogat. A településen nem csak a természetkedvelő turista találhatja meg számításait, ugyanis itt egész évben különböző kulturális, hagyományőrző és sportrendezvények várják az idelátogatókat.

303_1.jpg
Útravalóul

 

   Ha környék legjobb hallevét szeretnéd megkóstolni, akkor kihagyhatatlan a Halászcsárda a Körös-híd lábánál!  S mit érdemes megnézni még szarvason!? Kihagyhatatlan látnivalókat itt találsz: https://csodahelyek.hu

 Hasznos információk:

 

Szolgáltatások az Anna-ligetben: túravezetés, játszótér, büfé és ajándéktárgy bolt

 

 

Annaligeti Tanösvény:

 - Táv: 2 km

 - Információs táblák: 8

 - Üzemeltető: Körös-Maros Nemzeti Park

 - Vezetőfüzet: nincs

 

 

Körösvölgyi állatpark

- Cím: 5540 Szarvas, Anna-liget 1.

- Telefonszám: +36 30 475 1789

- E-mail: korosvolgy@kmnp.hu

- Látogatóközpont és az állatpark nyitvatartás

Végül, ha elolvastad, ne felejtsd el értékelni,

ugyanis keressük az Alföld 100 legszebb túraútvonalát!

A kedves szavakért pedig végtelenül hálásak vagyunk!

042_1.jpg

Mártélyi Holt-Tisza

A Hódmezővásárhelyhez tartózó Mártély Holt-Tisza napjainkban már nem csak az alkotók paradicsoma, hanem a természetkedvelők és a horgászoké is.

 

Ne

hagyd

ki

ezeket

sem!

585_1.jpg

Csabai körtúra

Az útvonal szinte teljes egészében a több városon áthaladó Élővíz-csatorna mentén halad és érinti a másik Körös ágat is, a Gerlai-holtágat.

bottom of page