top of page

Szarvasi Anna-liget és állatpark

 

   

   A Pepi gróf feleségéről elnevezett Anna-liget az elmúlt évtizedek alatt Szarvas egyik ékességévé vált. Az egykori Körös ág árterében egy különleges tanösvény került kialakításra, amely az itteni vidék természeti és történelmi értékeit mutatja be. A park legújabb attrakciója pedig a 2014-ben megnyílt állatpark, amelyben a Dél-Tiszántúl egykori és ma is honos állatfajai láthatóak. 

273_1.jpg

 

A csodák kertje: Anna-liget

   A 19. századi folyószabályozás során lemetszett Kákafoki Holt-Körös öleli körül azt az érintetlen puhafa-ligeterdőt, ahol Bolza József és felesége Batthyány Anna kezdte el kialakítani kertjüket. Az óriás fákban és lágyszárúkban gazdag 26 hektáros park eredeti elképzelésekhez igazodó rekonstrukcióját napjainkban a Körös-Maros Nemzeti Park végzi. Emellett a látogatókról sem feledkeztek meg a park munkatársai, ugyanis egy interaktív sétautat alakítottak ki a holtág mentén, amely a gyermekes családok számára kihagyhatatlan turista célpont. A tanösvény végigjárása közben megismerhetjük az Anna-liget változatos élővilágát, ezen kívül a kihelyezett táblák felhívják a figyelmet a gazdálkodás és a természetvédelem közös feladataira.

   A tanösvény egyik állomása a 19. század elején épült Csáky-kastély, amely ma is a liget ékessége. A műemlék épületben jelenleg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság irodái kaptak helyet.

 

Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark

   Az Anna-ligetben található még a Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Látogatóközpontja is. Az igazgatóság központjának szomszédságában álló bemutatóház két szintet elfoglaló termeiben interaktív kiállítások láthatóak, többek között a Dél-Tiszántúl természeti értékeiről. A látogatóközpont halljában pedig egy 7000 literes akváriumrendszer ad otthont a részben különböző fajvédelmi programokban résztvevő állatfajoknak.

 

   A Nemzeti park legújabb attrakciója a 2014-ben megnyílt állatpark, amely az Anna-völgyi tanösvény mentén került kialakításra. A sétaúton a vendégek természetes élőhelyükön, szinte testközelből ismerhetik meg a Körös-vidék egykor és ma is honos állatfajait.

   Így a két programot összefésülve a családdal ideérkezőket temérdek, egész napos, szuper látnivaló várja!