top of page


Marosmenti séta

 

   

   Aki Csongrád-Csanád megye legszebb és leghosszabb ártéri ösvényét keresi, annak Makóra kell utaznia. Ugyanis a Makó és Apátfalva között haladó, 14 km hosszú sétaösvény a Körös-Maros Nemzeti Park részét képező mesés ártéri erdőben halad. A turistaút mentén információs táblák is találhatóak, ezekről az itt honos érdekes, ritka és védett élővilágról tudhat meg többet a kiránduló. 

257_1.jpg

 

A környék leghosszabb lombsétánya

   A Makó központjából, a Csanád vezér térről induló turistaút a Kossuth utcán, majd a Szegedi utcán hagyja el a város forgatagát. A település ezen részén olyan híres makói műemléképületek láthatóak, mint például az empire stílusú Püspöki-nyaraló épülte, a város szellemi életének egykori fellegvára a Korona szálló vagy a régi Városháza ritka szépségű romantikus épületegyüttese.

 

119_1.jpg

 

   A Maros töltését már a Gőzmalom és a Liget utca érintésével érjük el, innen aszfaltosút vezet Makó leghíreseb látványosságához, a lombkoronasétányhoz. A Maros ártere rejti az országban másodikként elkészült lombsétányt, amely 8-10 méter magasan, és 190 méter hosszan fut a fák között. A sétányon egy 10 állomásos tanösvény is halad, de az útvonal „sava-borsát” az itteni függőhidak és a háromszintes kilátótorony adja meg.

A Maros-ártér és természeti kincsei

   A lombkoronasétánytól tovább indulva még elhaladunk a Kalandpark mellet, de azután már bevezet az út az ártéri erdők közé. A sajátos mikroklímájú Maros mellet elhaladva ízelítőt kapunk az itt húzódó természetvédelmi terület élővilágából.

 

   A folyó környezete botanikailag és zoológiailag is eltér a középső és déli Tisza-szakasz ártéri erdőtársulásaitól. Az itteni erdők fő alkotó fafajtái a tölgy, a szil és a kőris. A turistaút érinti még a festői szépségű Lúdvári szigeteket is, ahol a mai napig ártéri gazdálkodás folyik. Gyümölcsösök és zöldségfélékkel beültet parcellák egyaránt megtalálhatóak az itteni hullámtérben.

Apátfalva különleges műemlékei

   A zöld jelzések többször kikandikálnak a Maros védőtöltésére, majd az utolsó ilyen alakalkalom után érkezünk meg Apátfalvára. A település templomának tornya már messziről tiszteletet parancsolónak hat, ahogy a falu fölé magasodik. 

 

   A turistaút elhalad a barokk stílusú istenház mellet is, amelyet 1754-57 között építettek fel. 1932-ben az épületet két oldalhajóval bővítették Tóbiás László tervei alapján, és ekkor kapta a mai küllemét. A templom szomszédságában áll a község dísze, egy kőbaldachin alatt álló Nepomuki Szent János szobor. A szobrot egy jómódú parasztasszony készítette 1824-ben a nagy árvíz után, és a napjainkban is látható csonka gúla alakú épületet az 1930-as években emelték föléje.

   A jelzések a továbbiakban egészen Apátfalva központjáig vezetnek, ahol buszmegálló, bolt és étterem is található.

Útravalóul

 

   Ha van kedvünk, átkalandozhatunk a Maros túloldalán fekvő Kiszomborra is, ahol a Rónay-család kúriái, kastélya és temetkezési kápolnája is megtalálható. Sőt az apró, határmenti településen áll az európai térségben is egyedülállóan különleges kívül kerek, de belül hatkaréjos Rotunda.

 Hasznos információk:

 

A marosháti túra útvonala:

Makó (Z) - Lombokoronasétány - Maros-parti tanösvény - Maros-ártér - Lúdvári szigetek - Apátfalva

Táv: 14 km

 

Ajánlott kiadvány(ok): 

- Marosháti túratérkép

 

Lombkorona Sétány

- Cím: 6900 Makó, Strand körút

- Telefonszám: +36 30 962 5171

- E-mail: sales@makospa.hu

https://www.lombkoronasetany.hu/

Végül, ha elolvastad, ne felejtsd el értékelni,

ugyanis keressük az Alföld 100 legszebb túraútvonalát!

A kedves szavakért pedig végtelenül hálásak vagyunk!

078_1.jpg

Kígyósi kastély, és  séta

Az ország egyik legszebb kastélyának különlegessége, hogy 52 szobája, 365 ablaka, és 4 bejárata van, mint ahány hét, nap és évszak van az évben.

 

Ne

hagyd

ki

ezeket

sem!

074_1.jpg

Péteri-tó kör

A Kiskunság legnagyobb madárrezervátumának a Péteri-tó ad otthont, amelyet szikes puszták és homoki ligeterdők vesznek körbe.

bottom of page