top of page

Létavértesi erdők a pusztában

 

   

   Az Erdőspuszták a Dél-Nyírség egyik kisebb területe, amelyet főként lápokkal tarkított puszták, buckaközi mocsarak, és ligetes erdők alkotják. Az erdős pusztavidéket az érdekes műemlékeiről híres Létavértest öleli körül. S ha szerencsénk van, akkor pont azt az időszakot fogjuk ki túránk során, amikor is a Magyar Értéktár által elismert Hajdúsági torma éppen kezdi beillatozni a környéket.

075_1.jpg

 


Érmellék fővárosa: Létavértes

   Az Érmellék fővárosának is titulál település két község egyesüléséből jött létre 1970-ben. Az azóta már várossá duzzadó Létavértesen a görögkatolikus és a  református vallás dominál, a Nagyléta városrész főterén álló templomot az utóbbiak állítatták 1806-1813 között. A barokk stílusú műemlék árnyékából indul a mai túránk, amelynek környékén a Korona presszóban az Alföldi Kék pecsétje is hozzáférhető. A főutcán Debrecen felé indulva érjük el a kék négyzetjelzésű turistautat, amely nem csak Vértesre, hanem a túránk elején is sokáig mutatja majd az utat. 

   A falusias hangulatú vértesi részen az első utunkba akadó műemlék egy az országban is egyedülálló agrár-ipartörténeti emlék, a vízi vágóhíd. A Kék-Kálló fölé 1904-ben emelet vágóhíd belsejében a hentes-mészáros mesterség egykori szerszámai, eszközei, és dokumentumai tekinthetőek meg.

   A településrész központjában temérdek látnivaló fogad, az egyik legérdekesebb a Rozsnyai gyűjtemény, amely egy országos jelentőségű néprajzi gyűjtést tartalmaz. A múzeumépület maga is egy igazi műemléki környezetben álló épület, ugyanis a mellette található református idősgondozási központ a klasszicizáló Lédig-kúriában lett kialakítva. A néprajzi kiállítás egyébként a kerámiák sokszínűségének bemutatására irányul, és a gyűjtőterülete a Kárpát-medence egészére kiterjed.

   A helyi reformátusok kakasos temploma impozáns méretei miatt kitűnik a környék épületei közül. A református katedrális 1806–1813 között épült eklektikus stílusban, de 1863-ban romantikus stílusban átépítetté. Az épület szomszédságában található még az előzetese bejelentkezéssel látogatható Irinyi Arborétum, de a gyufa feltalálójának életével egy kiállítóhely is foglalkozik itt.