top of page


Körös-zugi Piros Gyalogtúra - Ahol a zugok összeérnek

 

   A Körös és Tisza között húzódó ártérben kanyargó pirossal jelzett túrautat a Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület értékeinek bemutatására hozták létre. A városvezetés és természetbarátok által 2009-ben kialakított útvonal mentén nem csak tájékoztató táblák, és pihenőhelyek, hanem egy kilátó is található. De emellett az itteni ártérben eljuthatunk az Ellés-monostor romjaihoz, a Mámairéti Holt-Tisza mentén és Várháton pedig a régmúlt emlékeire bukkanhatunk.

   

440_1.jpg

 

 

A folyó oly simán, oly szelíden …

 

   A Tisza-Köröszugi gyalogtúra útvonal a csongrádi Kereszt térről indul, itt áll a tanösvény indítótáblája is a feszület szomszédságában. A térről a turistaút egyenest a Tiszához ered a Gőzhajó utcán keresztül, de mielőtt átkelnénk a folyón, érdemes egy pillantást vetni a gát tetején álló Nepomuki Szent János-szoborra. A barokk kőszobor különlegessége, hogy az 1729-ben Aradon és Tihanyban felállított Máté István alkotásainak másolata. A vízen járók védőszentjének szobrát 1992-ben helyezték mai helyére.

380_1.jpg

 

   Csongrádról a Tiszántúlra napjainkban egy egyedülálló ipari-közlekedéstörténeti műemléken lehet átjutni, amely nem más, mint egy fahíd és ponton ötvözete. A Tisza ezen a részén egykoron fahídon lehetett átkelni, de sajnos a faépítmény nem bírta az időjárás viszontagságit, és veszélyessé vált rajta a közlekedés. Bár a hidat többször újjáépítették, de mai képe csak azután alakult ki, miután egy helyi vállalkozó megvásárolta a Mária Valéria híd átadása után feleslegessé váló pontonhidat. Az építmény felállításával Csongrád városának és a környező településeknek, s nekünk is már újra biztosított lett az átkelés.

 

A rejtőző monostor

   A Tisza túlpartjára átérve kezdődik a turistaút érdemi része, ugyanis az itt húzódó töltésen sokat fogunk majd gyalogolni. A védmű szomszédságában egy különleges emlékmű látható, amely a 2006-os árvízvédekezésnek állít emléket. A keskeny fekete sáv a folyó ekkori vízszintjét jelzi a kőtömbön. Balra indulva a töltésen kb. 1,7 kilométer múlva érjük el a Justin-gátőrházat (pihenő), majd nem sokra rá újabb pihenőhelyhez érkezünk a Külső-Ellésparton. A pihenővel szemközti kitáblázott lejáró a hullámtérben rejtőző híres Ellés monostor maradványaihoz vezet.

416_1.jpg

 

   Ellésmonostorát a 11. század végén, 12. század elején a Bár-Kalán nemzetség emeltette a Tisza egyik félszigetére. A monostor temploma egy román stílusú három hajós bazilika lehetett, amely a tatárjárás során megsérült. Az épület újjáépítésekor két tornyot emeltek a hajóhoz, a sekrestye helyére pedig nagyobb kápolnát készítettek. A török időkben a monostor elnéptelenedett, a falu köveit, pedig a környékbeliek házak és a gát építéséhez használták fel. 1998-ban Ellés-monostor Csongrád megye régészei feltárták, és a megmaradt épületalapot helyreállították.

 

Mámairéti nyugalom

   A gáton tovább haladva nem sokára megpillantjuk az Ellésparti-holtágat, amely a Tisza átvágása során keletkezett. A vízfelület mentén húzódó idősebb fa populáció és ligetmaradvány már a Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület része. Ha az első földúton jobbra letérünk, akkor a „bőrhídon” való átkelést követően a Mámairéti iskolához jutunk. Az 1901-ben épített iskolát azonban már elbontották, csak egy itt álló repedezett kereszt emlékeztet rá. Az 1929-ben emelt feszület szomszédságában még egy harangjától megfosztott harangláb is áll. A töltésre a következő kereszteződésnél vissza tudunk jutni!

510_1.jpg

A továbbiakban még maradunk a Tisza gátján, de csak a Farkas-gátőrházi pihenőig, amelyet elhagyva a turistaút a Mámairéti Holt-Tisza belsőterületére vezet. A leghosszabb és legnagyobb szabad vízfelszínnel rendelkező Holt-Tisza mellet gyalogolva, ha elég csendben vagyunk, igen változatos madárvilágot figyelhetünk meg. De tanyák, sőt településrészre emlékeztető házsorok között is elhaladunk a változatos védett tájat járva.

   A gátról való letérésünk 5. kilométerénél érkezünk meg a folyóág legszebb részéhez, ahol egy 12 méter magas kilátótorony áll. A kilátó szomszédságában egy táborhely is található padokkal, asztalokkal, szalonnasütő helyekkel és egy szociális blokkal. Tovább haladva a holtág mentén újra sűrűsödnek a házak, majd a víz felett áthaladva a Várháti betonúthoz érünk. A Csépát Csongráddal összekötő betonút igen forgalmas, sőt az EuroVelo kerékpárút 11-es szakasza is itt vezet.

 

Ahol a zugok összeérnek

   A turistaút az aszfaltot elhagyván szinte nyíl egyenesen a Köröshöz vezet, de tehetünk egy rövidke kitérőt a betonúton Várhátra. A Várháti domb a Csongrádról Csépára vezető műút 5. kilométerénél található, amelyet az út megépítésekor kettévágtak. Régebben az 1910-ben megépült általános iskola állt itt, de ezt az épületet már lebontották, miután 1978-ban befejeződött benne a tanítás. Ma már csak a Várhát-harangláb és az 1928-ban felállított kereszt emlékezik meg az egykori tanyasi iskolára. 1936-ban az út megépítése során kemencéket, és szarmata eredetű cserépedény maradványokat találtak itt. Egy legenda szerint Várhát és Elléspart között egykoron alagút is vezetett, de egy másik feltételezés szerint itt állt Csongrád régóta kutatott cölöpvára is. Sőt egyesek odáig is elmerészkedtek, hogy Attila hun-magyar fejedelmünket itt a dombon ravatalozták fel, miután az „Aranyszigetre” (ma holtág) a Tiszaágyi kriptába vitték eltemetni. A turistaúthoz a következő kereszteződésnél tudunk vissza jutni!

523_1.jpg

      A gáthoz érve egy útjelző táblára bukkanunk, amely három irányba mutatja az utat. A Tőkefoki gátőrház melletti utolsó előtti pihenőhöz egy szűk kilométernyi kitérőt kell tenni. A gátőrháztól a Körös töltetésén haladunk tovább, majd utunkba akad még a Szakadás pihenőhely, amelytől már csak kb. 3 kilométer van a hídlejáróig. Innen tovább a pontonhídon keresztül juthatunk el a Kereszt térig, a túránk kiindulóállomásához.

A túraútvonal letölhető, vezetőfüzete

 

Útravalóul

 

   A Csépa és Csongrád közé beékelődött terület természeti és kultúrtörténeti értékei egyaránt illeszkedik az Alföldi Szent Márton Zarándokúthoz. Ezért a Körös- és a Tiszazugi gyalogtúra útvonal egy általam ajánlott „vadhajtássá” a Zarándokútnak.

 Hasznos információk:

 

A csongrádi túra útvonala:

Csongrád, Kereszt tér (P) - Pontonhíd - Ellésparti Holt-Tisza - Ellésparti monostorrom - Kablat-Sziget - Mámairéti Holt-Tisza - Rácz Holt-Körös - Köröspart - Csongrád, Kereszt tér

Táv: 26 km (+kb. 5 km a kitérők)

 

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság:

- Telefonszám: +36 76/482-611
- E-mail: titkarsag@knp.hu  

http://knp.nemzetipark.gov.hu/

Végül, ha elolvastad, ne felejtsd el értékelni,

ugyanis keressük az Alföld 100 legszebb túraútvonalát!

A kedves szavakért pedig végtelenül hálásak vagyunk!

103_1.jpg

Rácalmási Nagy-sziget

Kétségtelenül egész Mezőföld egyik legszebb területe a Nagy-sziget, amely Rácalmás közelében, a Duna által elzárt területen fekszik.

 

Ne

hagyd

ki

ezeket

sem!

229_1.jpg

Szent Márton Zarándokút

A Zarándokút a Tisza középső szakaszának mentén lévő települések templomait fűzi fel, de bekukkant a csodás Köröszugba is.

bottom of page