top of page


Bandukolás a rácalmási Nagy-szigeten

 

   

  Kétségtelenül egész Mezőföld egyik legszebb területe a Nagy-sziget, amely Rácalmás közelében, a Duna által elzárt területen fekszik. A védett Duna menti ligeterdőben a nemzeti park engedélyével sikerült egy tanösvényt kialakítani a helyi önkormányzatnak. Az Ártéri tanösvény pedig hűen bemutatja az itt élő természetes növény- és állatvilágot.

103_1.jpg

 

Rácalmási Duna-kanyar

   A meredeken leszakadó löszdombok alatt folyik a Rácalmási-Duna, és kerüli meg a nevére jellemző Nagy-szigetet. Az emberi kéz által kialakított holtágat és zátonyait napjainkban már csak turisták és horgászok használják, de régebben az ártéri gazdálkodás egyik legjövedelmezőbb ágazata, a gyümölcstermesztés folyt a területen. A Duna holtág egyébként az egykor itt élt szerbekről kapta a nevét, de kiterjedése a folyószabályozások hatására sokat változott az elmúlt évtizedekben. 

117 HDR Rácalmási Duna holtág.jpg

 Duna legnagyobb zátonyszigete

   A Rácalmási-Duna árterében kanyarog egy tanösvény, amely a természetvédelmi terület északi részét járja be keresztül kasul. A Duna-Ipoly Nemzeti Park által engedélyezett sétaút 17 állomáson keresztül kalauzol végig minket a szigeten, a sétánk során pedig nádkunyhóval, fűzkunyhóval és több madármegfigyelő toronnyal találkozhatunk. A kb. 8 kilométeres túránk élményét növeli, hogy néhol a vízen átvezető pallósoron is át kell haladni. Aki a teljes útvonalat szeretné bejárni, annak a piros körtúra jelzést kell követnie, de lehet rövidíteni, ugyanis létezik egy kisebb körút is, amely a hídfőtől egyenest a rengetegbe vezet.

Útravalóul

 

   Rácalmás több különleges műemlékkel büszkélkedik, például a településen áll a Jankovich-kúria, de a barokk kistemploma is figyelemre méltó. Aki szeretné ezeket jobban szemügyre venni, annak ajánlott a túra előtt vagy után betérni a városba is.

 Hasznos információk:

 

Nádirigó tanösvény:

 - Táv: 8 km

 - Információs táblák: 17

 - Üzemeltető: Rácalmási önkormányzat

 - Vezetőfüzet: nincs

Ajánlott kiadvány(ok): 

- Duna, Csepel-sziget térkép

 

Duna-Ipoly Nemzeti Park:

- Telefonszám: +36 1/391 4610
- E-mail: dinpi@dinpi.hu

https://www.dunaipoly.hu/hu/

 

Végül, ha elolvastad, ne felejtsd el értékelni,

ugyanis keressük az Alföld 100 legszebb túraútvonalát!

A kedves szavakért pedig végtelenül hálásak vagyunk!

241_1.jpg

Marosmenti séta

Makó és Apátfalva között haladó, 14 km hosszú sétaösvény a Körös-Maros Nemzeti Park részét képező mesés ártéri erdőben halad.

 

Ne

hagyd

ki

ezeket

sem!

216_1.jpg

Nádirigó tanösvény

Tiszakécske legújabb látnivalója a Nádirigó tanösvény, amely az itteni Holt-Tiszán vezet keresztül 2,5 km hosszan.

bottom of page