top of page

Cölöpsétányon a nádirigók közé

 

   

   Tiszakécske legújabb látnivalója a Nádirigó tanösvény, amely az itteni Holt-Tiszán vezet keresztül 2,5 km hosszan. A rendkívül látványos cölöpsétányt járva megismerkedhetünk a holtág élőhelyeivel, gazdag állatvilágával és az emberek tájátalakító tevékenyégeivel interaktív formában.

225_1.jpg

 

Ahol a nádirigók laknak

   A tiszakécskei Holt-Tisza már a 18. században is szerepelt a feljegyzésekben, de a pontos létrejöttéről nincsenek fennmaradt írások. A 2000-es évek elején kezdődtek meg azok a fejlesztések, amelyek során a holtág már nem csak horgászvíz, hanem a természetrajongók számára is kedvelt célpont. A vízfelület és a környező nádasok igen gazdag növény- és állatvilágnak adnak otthont. Megfigyelhető itt többek között a kócsagok, fekete gólyák, és mocsári teknősök.

 

220_1.jpg

 

   A tanösvény kezdőpontja az Ókécskei Sportcsarnok parkolója, ahol egy kisebb játszótér fogadja a látogatókat. Szomszédságában, az óvárosban áll a református templom, amely 1906-1909 között épült neogótikus stílusban. A 2,5 kilométeres tanösvényen elindulva mintegy 10 állomáson keresztül szemlélhetjük meg az itteni érdekes élőhelyet. A táblák nem csak Tiszakécske múltjába kalauzolnak el bennünket, hanem a területen fellehető gyógy- és fűszernövényekkel is megismertet. Sőt, az információs táblákon kézzel mozgatható, interaktív játszóelemeket is találunk, amelyekkel nem csak a gyerekek szórakozhatnak. A tanösvény végén pedig ki lehet próbálni egy különböző járófelületekkel (kő, kavics, faháncs, homok, stb.) felszórt mezítlábas pályát is. De a cölöpösvényen egy nagyobb méretű madárles is ékeskedik, ahonnan a nádasok madárvilágának képviselői figyelhetők meg.

A Tisza egyik legnagyobb kanyarulata

   Ha nem fáradtunk el eléggé, és érdekel a város többi látnivalója is, akkor érdemes átsétálni a Tisza melletti kilátóhoz, vagy kipróbálni az itteni kisvasutat. A Tisza-parti kilátó a strand közelében, a Miskó István sétány mellett található. A vörösfenyőből és akácfából készült 14 méter magas építmény egyben a kisvasút megállója is, ahonnan a Sportligeti és a Tisza parti végállomásra is elzakatolhatunk a vonattal.

390_1.jpg

 

   Ha valaki pedig a séta helyett a nyugodt pihenést szeretné választani, annak remek kikapcsolódást nyújt az itteni Gyógy- és Élményfürdő. Az 1984-ben megépített komplexum modern gyógyászati részleggel és különleges szaunavilággal várja az ide érkezőket. A Barack Thermal Hotel & Spa-ban lehetőség van még kempingezni, de apartmanokban vagy a négycsillagos szálloda egyik szobájában is megszállhatunk.