top of page

Hortobágyi halastavak, kisvasút és tanösvény

 

   

   A hatalmas hortobágyi pusztában Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszere található, amely egy páratlan oázis az itteni és a költözőmadarak számára. A területen előforduló, közel 300 madárfaj megfigyelésére kilátóhelyeket, és egy tanösvényt alakitatott ki a Hortobágyi Nemzeti Park a tórendszer körül. De 2006 óta már egy kisvasúttal is bepillantást nyerhetünk a nemzetközi jelentőségű vizes élőhely belsejébe.

299_1.jpg

 

A puszta oázisa

   A halastórendszer kiépítése már az első világháború idején megkezdődött, és még ma is folyik rajta a halászat. A kék foltként tündöklő paradicsomi állapotokat a vonuló madarak hamar felfedezték maguknak, és azóta rendre itt pihenik ki a hosszú utazást, majd erőt gyűjtenek a visszaútra.

   A tóegység a Hortobágyi Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik már az 1973-as megalakulása óta. A szigorúan védett övezeté való nyilvánítását követően pedig már Ramsari terület, és a Világörökség része is. A nemzeti park munkatársai évente több alkalommal is szerveznek szakvezetéses túrákat az itteni páratlan madárvilág megfigyelésére.

Itt tárul fel a vízi világ

   A halastavakat bemutató tanösvény a Halászbárka Halastavi Fogadóközpont mellől indul, és a kisvasút sínjei mentén vezet, így ha elfáradtunk bármelyik megállónál felszálhatunk rá. A tavak közelében sétálva a látogató a terület madárvilágával és növényvilágával ismerkedhet meg. De betekintést kaphatunk még a halastavi gazdálkodás munkájába, és a természetvédelmi célú élőhelykezelés egyes folyamatiba is. A 10 kilométeres sétaút 14 állomásból áll, és nem kevesebb, mint 11 madármegfigyelő tornyot ejt útba.

Kisvasút a tórendszer szívébe

   A hortobágyi vasutat az 1920-as években takarmány és a lehalászott halak könnyebb szállíthatósága miatt hozták létre. Az árufuvarozás korszerűsödését követően a vasút jelentőségét vesztette, és a körülbelül 13 kilométernyi vasút egyrészét fel is szedték. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága 2006-ban a síneket rendbe hozattatta, és a terület bemutatását szolgáló kisvasutat adott át. A muzeális vonat által vontatott nyitott kocsikon mintegy 20 percnyi vonatozás alatt nyerhetünk betekintést a nemzetközi jelentőségű vizek élővilágába. A kisvasútállomáson láthatjuk még a járművek tárolására szolgáló kocsiszínt, amelyben az önürítős kocsik, csillék, és a halakat szállító vagonok pihennek.

19.jpg

 

   A hortobágyi halastó csak a Halászbárka Halastavi Fogadóközponton keresztül érhető el, ugyanis a halastavak és a körülöttük-közöttük fekvő tanösvény, és a környékbeli madárlesek csak belépőjegy ellenében látogathatók. Az időszakosan nyitva tartó fogadóközpontban büfé és ajándék bolt is üzemel.