top of page

Hortobágyi halastavak, kisvasút és tanösvény

 

   

   A hatalmas hortobágyi pusztában Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszere található, amely egy páratlan oázis az itteni és a költözőmadarak számára. A területen előforduló, közel 300 madárfaj megfigyelésére kilátóhelyeket, és egy tanösvényt alakitatott ki a Hortobágyi Nemzeti Park a tórendszer körül. De 2006 óta már egy kisvasúttal is bepillantást nyerhetünk a nemzetközi jelentőségű vizes élőhely belsejébe.

299_1.jpg

 

A puszta oázisa

   A halastórendszer kiépítése már az első világháború idején megkezdődött, és még ma is folyik rajta a halászat. A kék foltként tündöklő paradicsomi állapotokat a vonuló madarak hamar felfedezték maguknak, és azóta rendre itt pihenik ki a hosszú utazást, majd erőt gyűjtenek a visszaútra.

   A tóegység a Hortobágyi Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik már az 1973-as megalakulása óta. A szigorúan védett övezeté való nyilvánítását követően pedig már Ramsari terület, és a Világörökség része is. A nemzeti park munkatársai évente több alkalommal is szerveznek szakvezetéses túrákat az itteni páratlan madárvilág megfigyelésére.

Itt tárul fel a vízi világ

   A halastavakat bemutató tanösvény a Halászbárka Halastavi Fogadóközpont mellől indul, és a kisvasút sínjei mentén vezet, így ha elfáradtunk bármelyik megállónál felszálhatunk rá. A tavak közelében sétálva a látogató a terület madárvilágával és növényvilágával ismerkedhet meg. De betekintést kaphatunk még a halastavi gazdálkodás munkájába, és a természetvédelmi célú élőhelykezelés egyes folyamatiba is. A 10 kilométeres sétaút 14 állomásból áll, és nem kevesebb, mint 11 madármegfigyelő tornyot ejt útba.

Kisvasút a tórendszer szívébe

   A hortobágyi vasutat az 1920-as években takarmány és a lehalászott halak könnyebb szállíthatósága miatt hozták létre. Az árufuvarozás korszerűsödését követően a vasút jelentőségét vesztette, és a körülbelül 13 kilométernyi vasút egyrészét fel is szedték. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága 2006-ban a síneket rendbe hozattatta, és a terület bemutatását szolgáló kisvasutat adott át. A muzeális vonat által vontatott nyitott kocsikon mintegy 20 percnyi vonatozás alatt nyerhetünk betekintést a nemzetközi jelentőségű vizek élővilágába. A kisvasútállomáson láthatjuk még a járművek tárolására szolgáló kocsiszínt, amelyben az önürítős kocsik, csillék, és a halakat szállító vagonok pihennek.

19.jpg

 

   A hortobágyi halastó csak a Halászbárka Halastavi Fogadóközponton keresztül érhető el, ugyanis a halastavak és a körülöttük-közöttük fekvő tanösvény, és a környékbeli madárlesek csak belépőjegy ellenében látogathatók. Az időszakosan nyitva tartó fogadóközpontban büfé és ajándék bolt is üzemel.

A tanösvény letölhető, vezetőfüzete

Útravalóul

 

   A tó életének leglátványosabb és legkeresettebb időszaka az októberi daruvonulás. Ehhez a jelenséghez kapcsolódik a hortobágyi Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál, amikor is elkezdődik a természet őszi ünnepe a pusztában.

 Hasznos információk:

 

Hortobágy-halastavi tanösvény útvonalai:​

- Rövid túra (Konrad Lorenz állomásig): 3,6 km
- Közepes túra (Kis kárókatona toronyig): 5,4 km
- Hosszú túra (Festetics Antal megállóig): 10 km

Ajánlott kiadvány(ok):

Hortobágyi Nemzeti Park térkép

 

Hortobágy-halastavi Kisvasút:

- Cím: 4071 Hortobágy, Halászbárka Fogadóközpont

- Telefonszám: +36 52 589 000

- E-mail: info@hnp.hu

https://www.hnp.hu/hu

Végül, ha elolvastad, ne felejtsd el értékelni,

ugyanis keressük az Alföld 100 legszebb túraútvonalát!

A kedves szavakért pedig végtelenül hálásak vagyunk!

17 (2).jpg

Bedő Albert emlékezete

Az Ásotthalmot körülölelő erdőség egy része pihenő erdő, a másik pedig az Erdészeti szakközépiskola tanulóinak gyakorló terepe.

 

Ne

hagyd

ki

ezeket

sem!

033_1.jpg

Templom a buckavidéken

Az itteni futóhomokon kialakult homokfodrokat látva tényleg az az érzése az embernek, mintha egy sivatagban járna.

bottom of page