top of page

Kunpusztai templom és Fülöpházázi buckavidék

 

   

   Kerekegyháza történelmi emlékei közül kiemelkedik a Kunpusztán álló református templom. És ha már elsétáltunk a településtől mintegy 6 kilométere található műemlékhez, akkor érdemes egy kicsit tovább gyalogolni a híres Fülöpházi buckavidékig. Ugyanis az itteni futóhomokon kialakult homokfodrokat látva tényleg az az érzése az embernek, mintha egy sivatagban járna.

176_1.jpg

 


A három kerektemplomos város

   Kerekegyháza központjában két hasonló korú templom is áll, az egyik a Szent István templom, amely 1911-13 között épült Györgyi Dénes tervei alapján. A neogótikus katedrális egyébként ipari műemlékként is nyilván van tartva, mivel az épület nagy része vasbetonból készült. A város központjában található a másik, amelyik egy református templom, melyet 1911-ben építettek eklektikus stílusban. A templom Gy. Papp József és Hunyadi István vállalkozók saját terveik alapján építették fel.

   Mivel turistaút nem vezet Kunpusztára, ezért érdemes a mellékelt térképet használni. Először a város főutcáján kell végig sétálni, majd a Zrínyi utcára kanyarodni. Miután átkelünk az erdőn, már az avatott szemnek rögtön feltűnik az egykori Kunpuszta régi temetője, ahol katolikus és református sírok is egyaránt megtalálhatóak. A kálvinista részen kopjafára emlékeztető fejfák, és a pusztabíró nyughelye látható.

208_1.jpg
Kunpuszta.jpg

Az alaptérkép forrása: www.openstreetmap.org

A túraútvonal nyomvonala GPX formátumban letölthető a térképrészletre kattintva!

 

A pusztai templomok utolsó hírmondója

   Tovább folytatva az utunkat nem sokára érintjük az 5214-es utat, amelyről egy széles földút vezet a pusztai templomhoz. A pusztai emberek vallásosságára támaszkodva Baksay Sándor kunszentmiklósi püspök építtette fel a kunpusztai református templomot. Az egyhajós, tornyos neoklasszicista stílusú épület 1901-re készült el, és a belsejében a reformátusokhoz méltó egyszerűség uralkodik. Különlegessége még, hogy hazánk egyetlen le nem fedett, homokaljzatú pusztatemploma, amelyben még tartanak istentiszteleteket.

114_1.jpg

   A kunpusztai templom melletti dűlőn, a templomtól kb. 500 méterre áll az Árpád-kori Hercegegyház falu emlékkeresztje. A Vasszék és a Csuka-dűlő között elhelyezkedő területen egy Szent Imrének szentelt templomot tártak fel.

   A pusztatemplomtól a pusztán átvágva, és egy tanyát megkerülve lehet eljutni a Kiskunsági Piros turistaúthoz, amely elvezet bennünket a buckavidékhez.

 

A „Magyar Szahara”

   Ha figyelmesen követtük a jelzéseket, akkor a fülöpházi régi temető emlékkeresztjénél érkezünk meg a buckavidék bejáratához. Itt érdemes egy kis kitérőt tenni a Garmada tanösvényen, amely a Somodi tanya érintése után visszatér a pirosba. A tanösvény egyébként a nemzeti park területén ma még fellelhető természeti értékeket, a különleges növény-együtteseket, és a hozzájuk kötődő állatvilágot mutatja be.

186_1.jpg

   A Fülöpházi buckavidék Közép-Európa egyik legérdekesebb homokvidéke, amelyet a „Magyar Szahara” névvel is szokták illetni. A löszkúpokkal tarkított terület egy része megőrizte a kétszáz évvel ezelőtti állapotát, és az itteni buckákból kettő még a mai napig is vándorol.

   A fülöpházi kalandozásunk az 52-es út mellett található Naprózsa Erdei Iskolánál ér véget, amely a Kiskunsági Nemzeti Park egyik szálláshelye. Innen indul egyébként még a Báránypirosító tanösvény, amely a félig kötött homokterületek geológiai, növény- és állatvilágát mutatja be. A nemrégiben kibővített 3,3 kilométeres sétaút 5 állomása, és letölthető információs anyaga miatt inkább az aprónép számára lehet érdekes időtöltés. Az erdei iskolától nem messze buszmegálló található, így könnyedén eljuthatunk Kecskemétre vagy akár Dunaföldvárra is.

Útravalóul

 

   A jelzett út a híres vándorbuckákat nem érinti, ezek megtekintése csak és kizárólag meghirdetett vagy szakvezetéses túrák keretében látogathatóak!

 Hasznos információk:

 

A kikunsági túra útvonala:

Kerekegyháza - öregtemető - Református templom - Kunpuszta - Hercegegyházi emlékereszt  - Piros turistaút - Kondor-tó - Fülöpháza - Garmada tanösvény - Fülöpházi buckavidék - Naprózsa Erdei Iskola - Báránypirosító tanösvény

Táv: 28 km

 Ajánlott kiadvány(ok): 

- Fülöpszállás környéke turistatérkép

- Kiskunsági Nemzeti Park térkép (2009)

 

Kunpusztai Református Templom:

- Cím: Kerekegyháza, Kunpuszta tanya, 6041

- Telefonszám: +36  76/361 075

- E-mail: reformkerek@freemail.hu

 

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság:

- Telefonszám: +36 76/482-611
- E-mail: titkarsag@knp.hu  

http://knp.nemzetipark.gov.hu/

Végül, ha elolvastad, ne felejtsd el értékelni,

ugyanis keressük az Alföld 100 legszebb túraútvonalát!

A kedves szavakért pedig végtelenül hálásak vagyunk!

195_1.jpg

Kiskunsági Piros

Az elmúlt két évben a „Kiskunsági Piros” Csongrád megyei szakasza turistabarátabbá vált, és a jelzések is megújultak.

 

Ne

hagyd

ki

ezeket

sem!

021_1.jpg

Bedő Albert emlékezete

Az Ásotthalmot körülölelő erdőség egy része pihenő erdő, a másik pedig az Erdészeti szakközépiskola tanulóinak gyakorló terepe.

bottom of page