top of page

Kunpusztai templom és Fülöpházázi buckavidék

 

   

   Kerekegyháza történelmi emlékei közül kiemelkedik a Kunpusztán álló református templom. És ha már elsétáltunk a településtől mintegy 6 kilométere található műemlékhez, akkor érdemes egy kicsit tovább gyalogolni a híres Fülöpházi buckavidékig. Ugyanis az itteni futóhomokon kialakult homokfodrokat látva tényleg az az érzése az embernek, mintha egy sivatagban járna.

114_1.jpg

 


A három kerektemplomos város

   Kerekegyháza központjában két hasonló korú templom is áll, az egyik a Szent István templom, amely 1911-13 között épült Györgyi Dénes tervei alapján. A neogótikus katedrális egyébként ipari műemlékként is nyilván van tartva, mivel az épület nagy része vasbetonból készült. A város központjában található a másik, amelyik egy református templom, melyet 1911-ben építettek eklektikus stílusban. A templom Gy. Papp József és Hunyadi István vállalkozók saját terveik alapján építették fel.

   Mivel turistaút nem vezet Kunpusztára, ezért érdemes a mellékelt térképet használni. Először a város főutcáján kell végig sétálni, majd a Zrínyi utcára kanyarodni. Miután átkelünk az erdőn, már az avatott szemnek rögtön feltűnik az egykori Kunpuszta régi temetője, ahol katolikus és református sírok is egyaránt megtalálhatóak. A kálvinista részen kopjafára emlékeztető fejfák, és a pusztabíró nyughelye látható.

Kerekegyháza - Piros 9,45 km.jpg

Az alaptérkép forrása: www.openstreetmap.org

A túraútvonal nyomvonala GPX formátumban letölthető a térképrészletre kattintva!

 

A pusztai templomok utolsó hírmondója

   Tovább folytatva az utunkat nem sokára érintjük az 5214-es utat, amelyről egy széles földút vezet a pusztai templomhoz. A pusztai emberek vallásosságára támaszkodva Baksay Sándor kunszentmiklósi püspök építtette fel a kunpusztai református templomot. Az egyhajós, tornyos neoklasszicista stílusú épület 1901-re készült el, és a belsejében a reformátusokhoz méltó egyszerűség uralkodik. Különlegessége még, hogy hazánk egyetlen le nem fedett, homokaljzatú pusztatemploma, amelyben még tartanak istentiszteleteket.

149_1_edited.jpg

   A kunpusztai templom melletti dűlőn, a templomtól kb. 500 méterre áll az Árpád-kori Hercegegyház falu emlékkeresztje. A Vasszék és a Csuka-dűlő között elhelyezkedő területen egy Szent Imrének szentelt templomot tártak fel.

   A pusztatemplomtól a pusztán átvágva, és egy tanyát megkerülve lehet eljutni a Kiskunsági Piros turistaúthoz, amely elvezet bennünket a buckavidékhez.

 

A „Magyar Szahara”

   Ha figyelmesen követtük a jelzéseket, akkor a fülöpházi régi temető emlékkeresztjénél érkezünk meg a buckavidék bejáratához. Itt érdemes egy kis kitérőt tenni a Garmada tanösvényen, amely a Somodi tanya érintése után visszatér a pirosba. A tanösvény egyébként a nemzeti park területén ma még fellelhető természeti értékeket, a különleges növény-együtteseket, és a hozzájuk kötődő állatvilágot mutatja be.