top of page

Bökény, Maros és tanösvény

 

   

   A Magyarcsanádhoz tartozó Bökény a Maros egyik kanyarulatában fekszik egy igazán vadregényes területen. A néhány régi házból és egy romos öregtemetőből álló tanyaközpont még ma is bizonyítja, hogy a település történelme a régmúltra nyúlik vissza. De a Körös-Maros Nemzeti Park legújabb tanösvénye is innen indul, amely átfogó képet ad a Maros folyó hullámterének élővilágról, és bemutatja a terület ékességét, a ligeti csillagvirágot.

152_1.jpg

 

Bökény rövid története

   A közigazgatásilag Magyarcsanádhoz tartozó Bökény a falutól körülbelül 5 kilométerre található. A település történelme rég elmúlt időkre nyúlik vissza, ugyanis nevét már egy 1411-es Zsigmond király által kiadott oklevél is említi. A területet 1489-ben Mátyás király a Fiáth testvéreknek adományozta, később a birtokot a leszármazottjaik örökölték. Mivel a középkori falu közvetlen a Maros mellett feküdt, ezért többször áldozatául esett a folyó romboló tevékenységének. De mindig újra települt, viszont 1686-ban a törökök végleg elpusztították. A 18. században népesült be a telep újra, ugyanis jobbágyok érkeztek ide, akik a kamara saját kezelésbe tartozó kertészetet művelték. A közösség életében a dohánytermelés fellendülése hozott változást, mert az 1780-as években a föld nélkül maradt zsellérek kaptak itt parcellákat.

 

144_1.jpg

A nyugalom apró szigete és a csend nagydombja

   Bőkényben napjainkban a természet közelsége tapintható az itt kanyargó Maros-folyó, és a hullámtérben rejtőzködő élővilág miatt. Erre a Körös-Maros Nemzeti Park is felfigyelt, ugyanis itt alakította ki az egyik tanyából a telephelyét. S hogy az itteni látnivalók bemutatását elősegítség, egy 7 kilométer hosszú tanösvényt létesítettek, amellyel átfogó képet kapunk a Maros folyó és a hozzá kapcsolódó hullámtér jellemző élővilágról.

201_1.jpg

 

   A hat állomásból álló tanösvény a nemzeti park bökényi területi irodájának kapujából indul, és rögtön az első állomása a Dél-Tiszántúl egyik legnagyobb kurgánja, a 8 méter magas Bekai-halom. A halom 1925-ös feltárása során újkori csontokra bukkantak itt a régészek, valószínűleg egykoron a bökényi dohánykertészek temetkeztek ide. A Bekai-halmot, vagy népies nevén nagydombot ezután a nemzeti park vette gondozás alá a rajta élő különleges növénytársulások miatt. De emellett a domb szemet gyönyörködtető tájképi elem is, sőt ilyen nagyméretű halom nincs több a Maros mentén.

A Bökényi tanösvény bejárása

   A halomtól tovább vezető tanösvény először a Maros melletti puhafás erdőket veszi szemügyre, majd az ősgyepet, a Bekai-legelőt mutatja be. Ezután közvetlenül a folyó mellet, a hullámtérben gyalogolunk tovább, és megismerkedünk a Marossal és annak csodálatos élővilágával.

215_1.jpg

 

   Mielőtt teljesen befejeznénk a túránkat érdemes betérni a település régi temetőjébe, ahol csak egy kopott, rozsdás harangláb és régi sírok láthatóak. A sírkert romos kriptájában pedig az első világháborúban, a messzi harctéren elhunyt helyi hősök nyugszanak.

Névtelen.jpg

Az alaptérkép forrása: www.openstreetmap.org
 
A túraútvonal nyomvonala GPX formátumban letölthető a térképrészletre kattintva!

Útravalóul

 

   A tanösvény bejárását érdemes márciusra időzíteni, ugyanis kora tavasszal kezdi meg bontogatni szirmait a védett ligeti csillagvirág az itteni erdőkben.

 Hasznos információk:

 

Bökényi tanösvény:

 - Táv: 7 km

 - Információs táblák: 6

 - Üzemeltető: Körös-Maros Nemzeti Park

 - Vezetőfüzet: nincs

 

Bökényi iroda:

- Cím: 6932 Magyarcsanád, Bökény 18.

- Telefonszám: +36 66 313 855, +36 30 303 2589

- E-mail: kmnp@kmnp.hu

Ajánlott kiadvány(ok): 

Maroshát részletes túratérképe

Végül, ha elolvastad, ne felejtsd el értékelni,

ugyanis keressük az Alföld 100 legszebb túraútvonalát!

A kedves szavakért pedig végtelenül hálásak vagyunk!

081_1.jpg

Séta a Magyarkerthez

Jakabszállás található a „Kis-Magyarország Botanikus Kert”, amely nem más, mint egy méretarányos domborzati és vízrajzi terepasztal.

 

Ne

hagyd

ki

ezeket

sem!

145_1.jpg

Kolon-tó kör

A szigorúan védett vízfelület több különböző, érdekes élőhelytípusból áll össze, és ezeket egy-egy tanösvény vagy kilátó segítségével ismerhetjük meg.

bottom of page