top of page


Baja, a sétányok hazája

 

   

   Baja városának egyik meghatározó tájképi eleme a Sugovica, a csendesen folydogáló víz szabadstrandjai nyaranta mindig megtelnek élettel. Viszont a Sugovica nem csak a fürdőzőké, hanem a partján lévő sétányok a városlakók és a turisták nagy kedvence, ahol minden évszakban kellemes sétákat tehetünk. S gyaloglásunk során olyan nevezetességeket is felfedezhetünk, mint a Türr-kilátó, a Halászati Mini Skanzen vagy a Pandúr-falu ökopark.

106_1.jpg

 

Sugovica és Baja

   A Sugovica, más néven Kamarás-Duna a Duna egyik mellékága, amely Baja belvárosát színesíti. Az egyik legenda szerint a folyóág egy gazdag vízimolnár Súgó Vica nevű lányáról kapta a nevét. De valószínűbb, hogy a szláv „sugava voda” (romlott, piszkos víz) után ragadt rá a folyóra, mivel összeköttetésben van a Dunával, ezért régen minden szemét és korhadék átvonult rajta.

016 _1.jpg

 

   Ha minden bajai sétányt szeretnék bejárni, akkor a Türr István kilátóhoz vezető Borbíró Ferenc-sétányon kívül a Petőfi-szigetet és a Pandúr-szigetet is körbe kell majd járnunk.

Baja legszebb sétánya

   A Borbíró Ferenc-sétány a város legkedveltebb sétánya, amely mellet több híres bajai látványosság is az utunkba akad. A Sugovica mellet haladó sétaút a Petőfi-szigetre vezető hídtól egészen a Türr-kilátóig vezet kb. 2 kilométer hosszan. A sétány az egykori polgármester, Borbíró Ferenc nevét viseli, aki meghatározó szerepet töltött be a város életében. A korzó áthalad a közkedvelt Sugovica strandon is, majd az ártér fái között érkezünk meg a kilátóhoz. A sétaút mentén olyan érdekes látnivaló kapott még helyet, mint a Bajai Víziszínpad vagy a kagylót mintázó kávézó.

083_1.jpg

 

   A sétány végén pedig ott áll a 13 méter magas impozáns szépségű épület, amely tetejéről a Duna legmegkapóbb panorámája tárul elénk. Baján több építmény állít emléket a város híres szülöttjének, Türr Istvánnak. A város első kilátóját a Szabadságharcos halálának 30. évfordulóján adták át a nagyérdeműnek. A Duna és a Sugovica összefolyásánál álló kilátó 1938-ban készült el, és Miskolczy Ferenc és Nagy András alkották meg ezt a szépséges épületet.

   A Türr István-kilátó szomszédságában a település egyik legrégebbi városrészében található a Halászati Mini Skanzen. A bajai apró szabadtérimúzeumot a helyi Hajómalom Egyesület hozta létre, hogy bemutassa az egykori halásztanyákban leggyakrabban használt halászati eszközöket, és a tanyasi élet egyéb tárgyait. A kiállításon kívül kézműves foglalkozásokkal és a dunai gasztronómiai hagyományok felelevenítésével is várják az ide érkezőket.

Petőfi és a Pandúr

   A Petőfi-sziget vagy régebbi nevén Kis-Pandúr-sziget a város kedvelt üdülőterülete, amely számos kikapcsolódási lehetőségnek ad otthont. A zöld területet keleti oldalról a Sugovica, a nyugati oldalról a Türr István-átvágás vize határolja, az utóbbit a Baja-Bezdáni tápcsatorna építése során (1870-1875) hozták létre, hogy leválasszák a déli részt a nagy szigetről.

159_1.jpg

 

   A Petőfi-szigeten vendéglátóhelyek, szálláshelyek sokasága várja az ide érkezőket, ezen kívül sportuszoda, teniszpálya, turisztikaiközpont és a szigetet körbejáró sétány is található itt. Az utóbbi egy kb. 2 kilométeres sétaút, amely megközelítéséhez érdemes a Turisztikai Központnál parkolni.

A legnagyobb Pandúr

   A Nagy-Pandúr-sziget a nevét a középkorban itt álló Pandúr faluról kapta, amely a Duna áradásai miatt elnéptelenedet. Az itt található pusztát ezt követően sokáig állattenyésztésre és földművelésre használták, majd a csatorna építésekor az északkeleti sarkát levágták. A második világháború után lassan elkezdett benépesülni a sziget északi és nyugati vége, a csodálatos dunai panorámával rendelkező telkekből létrejött a Futrinka sor. De így is megmaradt a sziget nagyobbik része érintetlenül, ahol még mindig a természet az úr. A folyók közé beékelődött területen található erdők és a hozzá kapcsolódó zöld környezetben páratlan állat- és növényvilág figyelhető meg. S szerencsére a szigeten körbe vezet bennünket a gyalogos és kerékpáros hídtól induló Pandúr-kör irányított körjelzései, amely egy 8,5 kilométer hosszú sétaút.

432_1.jpg

 

   A Pandúr-kör érinti a Türr István-átvágás északi végében található Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság téli kikötőjét. Itt több parkoló hajó is látható, de a déli Duna jégmentesítését végző jégtörő flotta is itt szokott állomásozni. A kikötőre való rálátás a csatornán átívelő gyalogos és kerékpáros hídról a legszebb.

   A Nagy-Pandúr-sziget kirándulókat csábitó legújabb létesítménye a Pandúr-falu ökopark és a hozzátartozó kilátó, s ezek mellet is elhalad az itteni sétány. A Sugovica partján található fából készült kilátó csak nyitvatartási időben látogatható. A kerítésen belül a parkban pedig mezítlábas sétaút és interaktív tanösvény várja a látogatókat.