top of page

Baja, a sétányok hazája

 

   

   Baja városának egyik meghatározó tájképi eleme a Sugovica, a csendesen folydogáló víz szabadstrandjai nyaranta mindig megtelnek élettel. Viszont a Sugovica nem csak a fürdőzőké, hanem a partján lévő sétányok a városlakók és a turisták nagy kedvence, ahol minden évszakban kellemes sétákat tehetünk. S gyaloglásunk során olyan nevezetességeket is felfedezhetünk, mint a Türr-kilátó, a Halászati Mini Skanzen vagy a Pandúr-falu ökopark.

106_1.jpg

 

Sugovica és Baja

   A Sugovica, más néven Kamarás-Duna a Duna egyik mellékága, amely Baja belvárosát színesíti. Az egyik legenda szerint a folyóág egy gazdag vízimolnár Súgó Vica nevű lányáról kapta a nevét. De valószínűbb, hogy a szláv „sugava voda” (romlott, piszkos víz) után ragadt rá a folyóra, mivel összeköttetésben van a Dunával, ezért régen minden szemét és korhadék átvonult rajta.

016 _1.jpg

 

   Ha minden bajai sétányt szeretnék bejárni, akkor a Türr István kilátóhoz vezető Borbíró Ferenc-sétányon kívül a Petőfi-szigetet és a Pandúr-szigetet is körbe kell majd járnunk.

Baja legszebb sétánya

   A Borbíró Ferenc-sétány a város legkedveltebb sétánya, amely mellet több híres bajai látványosság is az utunkba akad. A Sugovica mellet haladó sétaút a Petőfi-szigetre vezető hídtól egészen a Türr-kilátóig vezet kb. 2 kilométer hosszan. A sétány az egykori polgármester, Borbíró Ferenc nevét viseli, aki meghatározó szerepet töltött be a város életében. A korzó áthalad a közkedvelt Sugovica strandon is, majd az ártér fái között érkezünk meg a kilátóhoz. A sétaút mentén olyan érdekes látnivaló kapott még helyet, mint a Bajai Víziszínpad vagy a kagylót mintázó kávézó.

083_1.jpg

 

   A sétány végén pedig ott áll a 13 méter magas impozáns szépségű épület, amely tetejéről a Duna legmegkapóbb panorámája tárul elénk. Baján több építmény állít emléket a város híres szülöttjének, Türr Istvánnak. A város első kilátóját a Szabadságharcos halálának 30. évfordulóján adták át a nagyérdeműnek. A Duna és a Sugovica összefolyásánál álló kilátó 1938-ban készült el, és Miskolczy Ferenc és Nagy András alkották meg ezt a szépséges épületet.

   A Türr István-kilátó szomszédságában a település egyik legrégebbi városrészében található a Halászati Mini Skanzen. A bajai apró szabadtérimúzeumot a helyi Hajómalom Egyesület hozta létre, hogy bemutassa az egykori halásztanyákban leggyakrabban használt halászati eszközöket, és a tanyasi élet egyéb tárgyait. A kiállításon kívül kézműves foglalkozásokkal és a dunai gasztronómiai hagyományok felelevenítésével is várják az ide érkezőket.