top of page


Betyár-domb, a titkos tanösvény

 

   

   A Betyár-dombi tanösvény a Táborfalvához tartozó, egykori katonai területen található. A 2,8 kilométer hosszú tanösvény egy varázslatos, a vidékre jellemző homokbuckás erdőben halad, ahol nem ritkák a méretes erdei fenyők, és az öreg borókák sem.

468_1.jpg

 

Hadászat és természet

   A Betyár-dombi tanösvény helyén egykoron robbantások és hadászati gyakorlatok folytak, ezért erősen szabdalt lett a szélfútta homokkal fedett talajfelszín. A robbantások után következő 40-50 évben a terület teljesen érintetlen volt, ezért a természet szépen lassan visszafoglalta azt. Így alakult ki a mai mesebeli erdőhöz hasonló tájkép, ahol erdei fenyők, fekete fenyők, kocsányos tölgyek, fehérakácok és egyéb más fafajok csodálhatóak meg.

449_1.jpg

Varázslatos erdők és titkos ősvények

   A Táborfalvai Erdészeti Igazgatóság által ide megálmodott tanösvény a Kiskunság északi részét mutatja be információstáblák segítségével, amelyek kiemelten foglalkoznak a táj növény- és állatvilágával. A sétaút egyébként 2,8 kilométer hosszú, de létezik egy plusz 2 kilométeres belsőkör is, amelyet az ösvény szerelmesei és a bátrabb túrázók is járnak folyamatosan. Az árnyasban való eligazodást a piros irányított körjelzés, és a hat darab bemutató tábla segíti.

Hol találom a tanösvényt

   A tanösvényt Táborfalva Örkény-Tábor településrésze felöl, egy vadregényes úton közelíthetjük meg. Az üzemeltetők tervezik a tanösvény pontosabb kitáblázását a könnyebb megtalálhatóság érdekében. Bár ez nem biztos, hogy jót fog tenni az itteni táj háborítatlanságának!

479_1.jpg

Térkép e táj

Névtelen.jpg

Az alaptérkép forrása: www.turistautak.hu

Útravalóul

 

   Nem messze innen egy másik neves sétaút is halad, még pedig a sárga sávval jelzett Bene Vitéz Túraút. A két ösvény bejárása könnyedén összekapcsolható, és egy kellemes sétával bejárható.

 Hasznos információk:

 

Betyár-dombi tanösvény:

 - GPS koordináta: 47.063836, 19.446192

 - Táv: 2, 8 km

 - Információs táblák: 6

 - Üzemeltető: Táborfalvi Erdészeti Igazgatóság

 - Vezetőfüzet: nincs

Ajánlott kiadvány(ok): 

A Gödöllői-dombság és Ország közepe turistaút turistatérképe 

 

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság:

Csóka Annamária

- Telefonszám: +36 30 583 8637 

- E-mail: csoka.annamaria@dinpig.hu

 Budapesti Erdőgazdaság Zrt.:

 Molnár József

- Telefonszám: +36 30 205 7951

- E-mail: molnar@bp-erdo.hu

Végül, ha elolvastad, ne felejtsd el értékelni,

ugyanis keressük az Alföld 100 legszebb túraútvonalát!

A kedves szavakért pedig végtelenül hálásak vagyunk!

203_1.jpg

Csévharaszti erdők

A Budapest határában található Pótharaszti vagy más néven Csévharaszti Nagyerdő az Alföld egyik legnagyobb egybefüggő erdőtömbje.

 

Ne

hagyd

ki

ezeket

sem!

360_1.jpg

Kápolnák Útja

A Felső-Kiskunsági turistaút érinti a terület híresebb kápolnáit, templomromjait, és több érdekes látnivalót is bemutat útja során.

bottom of page