top of page

Tanösvény a Debreceni Hármashegyalján

 

   

   A Hármashegy Debrecen egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, amely nem csak gyalog, hanem a Zsuzsi Erdei Vasúttal is megközelíthető. A kilátóval is rendelkező három halomból álló homokbuckasor gazdag növény- és madárvilággal rendelkezik, és ezeket az értékeket a Hortobágyi Nemzeti Park védi. A Hármashegy alján pedig tanösvények, sportpályák, tűzrakó helyek, büfék és egy festői szépségű horgásztó várja a kirándulókat.

625_1.jpg

 

Hármashegyi tanösvény és erdei iskola

   A 3,5 kilométer hosszú Hármashegyi tanösvény barangolja be a környék életközöségeit, amely az erdei vasút végállomásától indul. Az árnyasba haladó tanösvény 8 információstáblái a védett terület természeti és kulturális értékeire hívja fel a figyelmet. (A tanösvény bejárásához az erdei iskolába kapható játékos ismertetőfüzet!)

603-1.jpg

 

   A tanösvény első állomása az itteni erdei iskola, amely az év minden évszakában várja a természet kedvelőit. Az erdőspusztai területen álló épületben sokféle szakmai foglalkozást tartanak, ezek mindegyike a környezettudatos életmódra fekteti a hangsúlyt. Az ide érkező óvodásokat és iskolásokat színpaddal kiegészített körszín mellett játszótér és erdei szalonnasütő helyek várják.

Hármashegyi kilátó és horgásztó

   Az Erdőspuszták legmagasabb pontjaként számon tartott Hármashegyet megmászva mintegy 151 méterrel emelkedünk a tengerszint fölé. Nem csoda hát, hogy az 1980-as évek elején már a kor műszaki elvárásainak megfelelő kilátó állt a „hegyen”. Az idő előre haladtával a 14 méter magas létesítményen a környező fák már túlnőtek, ezért időszerűvé vált az átépítése. A régi építmény helyére 2014-ben egy 25 méter magas kilátót építettet a Nyírerdő Zrt. A robosztus fakilátóból pedig egyedülálló erdőspusztai látványvilág tárul a nézelődő elé.

629_1.jpg

 

   Az utolsó hármashegyi látnivalónk a bucka lábánál fekvő horgásztó, amelyet 1980-ban a Zúgó-ér medrének kiszélesítéséve alakítottak ki. A Nyírségben felgyülemlő belvizek elvezetésére és tárolására létrehozott tó napjainkban már számos védett növény- és állatfajnak ad otthont. Kezdetben a Honvéd horgászegyesület birtokolta a hármashegyi tavat, és a 2000-es évekig jól telepített horgászvíznek minősült. 2004-től azonban már magán célú tóként üzemelt tovább, és a több-kevesebb sikerrel járó tulajdonosok váltják azóta is egymást.

      A Hármashegyi-kilátót és tavat nem csak tanösvényen lehet megközelíteni, hanem a Debrecen-Haláp külterületén lévő csárdaromtól induló kék jelzésen is el lehet ide jutni.

616_1 hrd.jpg

Zsuzsi Erdei Vasút

   A mai erdei vasút elődje 1882-ben kezdte meg működését Debrecen (Fatelep) és Nyírmártonfalva között. A vasúton kezdetben több gőzmozdony is üzemelt, ezek közül az egyik a Zsuzsi nevet kapta. 1902-től Debrecen városa saját kezelésébe vette a vasutat, és több mellékvonalat alakított ki, ekkor épült a Zielinszky Szilárd által tervezett híd is, amely Magyarország első vasúti vasbetonhídja volt. Kezdetekben csak teherszállítás volt az itteni vasúton, de 1923-tól viszont engedélyezték korlátozottan a közforgalmat is.

618_1.jpg

 

   A kilencvenes évek közepére a Zsuzsi vonat a turisták kedvelt járművévé vált, és a több ütemű fejlesztést követően már 3 szakaszon is robogott a gőzös. A személyszállítás virágkora a 70-es években volt, amikor a vonatok rendszerint zsúfolásig megteltek. Ezekben az években a teherforgalom is erős volt, ezért az erdőgazdaság motorszínt, és pályamesteri szakaszt is épített a Gúti-erdőben. Miután az erdőt védetté nyilvánították, a lakosság tiltakozása ellenére is megszüntetették ezt a vonalat. A Debrecen és Hármashegyalja közti pályaszakasz napjainkban is népszerű, jelenleg a Zsuzsi Erdei Kisvasútért Baráti Kör üzemelteti a vasutat.

Útravalóul

 

   A Nyíracsád községtől északra elterülő Gúti-erdő az Alföld egyik legnagyobb egybefüggő erdeje. Az erdőben barangolva nem csak az egykori kisvasút sínpárjaira és gazdasági épületeire bukkanhatunk, hanem ez az árnyas rejti a környék legszebb Árpád-kori emlékét, a Gúti templomromot. Erről a templomromról és a debrecen környéki társairól bővebben itt olvashatsz: https://csodahelyek.hu

 Hasznos információk:

 

Hármashegyi tanösvény:

 - Táv: 3,5 km

 - Információs táblák: 8

 - Üzemeltető: Hortobágyi Nemzeti Park

 - Vezetőfüzet: Van az erdei iskolában.

 

Zsuzsi Erdei Vasút:

- Cím: 4034, Debrecen, Ruyter u. 1

- Telefonszám: +36 52 417 212, +36 30 210 0545

- E-mail: zsuzsivasut@gmail.com

Hármashegyi Erdei Iskola:

- Cím: 4078 Debrecen-Haláp Hármashegy 1809/3

- Telefonszám: +36 52 500-430, +36 30 415-1886

- E-mail: Agnes.Barna@nyirerdo.hu

Végül, ha elolvastad, ne felejtsd el értékelni,

ugyanis keressük az Alföld 100 legszebb túraútvonalát!

A kedves szavakért pedig végtelenül hálásak vagyunk!

142_1.jpg

Bökény, Maros, tanösvény

A Körös-Maros Nemzeti Park legújabb tanösvénye Bökényből indul, amely átfogó képet ad a Maros folyó hullámterének élővilágról.

 

Ne

hagyd

ki

ezeket

sem!

048_1.jpg

Holtágak Gemencen

Gemenc az ország legnagyobb, zömében erdővel borított ártere, amelyet a Duna holtágai és még élő kanyarulatai fognak közre.

bottom of page