top of page

Tisza-Köröszugi Piros: Ahol a zugok összeérnek

 

   A Körös és Tisza között húzódó ártérben kanyargó pirossal jelzett túrautat a Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület értékeinek bemutatására hozták létre. A városvezetés és természetbarátok által 2009-ben kialakított útvonal mentén nem csak tájékoztató táblák, és pihenőhelyek, hanem egy kilátó is található. De emellett az itteni ártérben eljuthatunk az Ellés-monostor romjaihoz, a Mámairéti Holt-Tisza mentén és Várháton pedig a régmúlt emlékeire bukkanhatunk.

   

440_1.jpg

 

 

A folyó oly simán, oly szelíden …

 

   A Tisza-Köröszugi gyalogtúra útvonal a csongrádi Kereszt térről indul, itt áll a tanösvény indítótáblája is a feszület szomszédságában. A térről a turistaút egyenest a Tiszához ered a Gőzhajó utcán keresztül, de mielőtt átkelnénk a folyón, érdemes egy pillantást vetni a gát tetején álló Nepomuki Szent János-szoborra. A barokk kőszobor különlegessége, hogy az 1729-ben Aradon és Tihanyban felállított Máté István alkotásainak másolata. A vízen járók védőszentjének szobrát 1992-ben helyezték mai helyére.

380_1.jpg

 

   Csongrádról a Tiszántúlra napjainkban egy egyedülálló ipari-közlekedéstörténeti műemléken lehet átjutni, amely nem más, mint egy fahíd és ponton ötvözete. A Tisza ezen a részén egykoron fahídon lehetett átkelni, de sajnos a faépítmény nem bírta az időjárás viszontagságit, és veszélyessé vált rajta a közlekedés. Bár a hidat többször újjáépítették, de mai képe csak azután alakult ki, miután egy helyi vállalkozó megvásárolta a Mária Valéria híd átadása után feleslegessé váló pontonhidat. Az építmény felállításával Csongrád városának és a környező településeknek, s nekünk is már újra biztosított lett az átkelés.

 

A rejtőző monostor

   A Tisza túlpartjára átérve kezdődik a turistaút érdemi része, ugyanis az itt húzódó töltésen sokat fogunk majd gyalogolni. A védmű szomszédságában egy különleges emlékmű látható, amely a 2006-os árvízvédekezésnek állít emléket. A keskeny fekete sáv a folyó ekkori vízszintjét jelzi a kőtömbön. Balra indulva a töltésen kb. 1,7 kilométer múlva érjük el a Justin-gátőrházat (pihenő), majd nem sokra rá újabb pihenőhelyhez érkezünk a Külső-Ellésparton. A pihenővel szemközti kitáblázott lejáró a hullámtérben rejtőző híres Ellés monostor maradványaihoz vezet.

416_1.jpg

 

   Ellésmonostorát a 11. század végén, 12. század elején a Bár-Kalán nemzetség emeltette a Tisza egyik félszigetére. A monostor temploma egy román stílusú három hajós bazilika lehetett, amely a tatárjárás során megsérült. Az épület újjáépítésekor két tornyot emeltek a hajóhoz, a sekrestye helyére pedig nagyobb kápolnát készítettek. A török időkben a monostor elnéptelenedett, a falu köveit, pedig a környékbeliek házak és a gát építéséhez használták fel. 1998-ban Ellés-monostor Csongrád megye régészei feltárták, és a megmaradt épületalapot helyreállították.